Site icon TIMP ROMÂNESC

Petru Hadârcă, noul director al Teatrului Eminescu din Chișinău

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va fi condus de actorul și regizorul Petru Hadârcă. Fostul director, Ion Grosu, a fost desemnat să o înlocuiască pe Valeria Șeican, demisă de la șefia Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, informează UNIMEDIA. Valeria Șeican a fost numită consilier al ministrului Culturii, Monica Babuc. Toate aceste schimbări au fost convenite la nivelul conducerii Ministerului Culturii.

 Născut pe 8 mai în 1963, la Sângerei, actor prin formaţie şi vocaţie, viaţa l-a pus la mai multe încercări. La început, a fost actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău (1985-1991), apoi la Teatrul „M. Eminescu” (1991-1994) şi Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti (1994-1996). În 1995-1997 este angajat prin colaborare la Teatrul „Nottara” din capitala României. Timp de mai mulţi ani, a fost director artistic al Studioului de creaţie „Apropont” din Chişinău (1997-2001), al Teatrului muzical „Ginta Latină” (2001-2003), precum şi al Teatrului Naţional „M. Eminescu” (2003-2004). A fost regizor şi autor de emisiuni la postul de radio „Vocea Basarabiei” (2007-2009), iar în 2009-2010 consilier parlamentar la Camera Deputaţilor, Parlamentul României. De-a lungul carierei sale, a realizat roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate şi artistice. A semnat scenarii şi a montat mai multe spectacole („Conul Leonida faţă cu reacţiunea” şi „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „O afacere sentimentală” de Cl. Magnier, „Două săgeţi” de A. Volodin, „Noroc şi sănătate, domnule!” de Pierre Chesnot, „Puricele în ureche” de Georges Feydeau ş.a. în diverse teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Este laureat al mai multor festivaluri din România şi R. Moldova.

Teatrul Eminescu a luat fiinţă la 10 octombrie 1920 din initiativa unui grup de fruntaşi ai vietii publice locale în frunte cu Sergiu T.Niţă, ministru al Basarabiei în Guvernul României, Ștefan Ciobanu, membru al Academiei Române, scriitorii Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu. Prima stagiune a fost deschisă cu  spectacolul „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri. Această trupă a activat o singură stagiune, reuşind să joace peste 25 de premiere. În anul 1922, la cererea Ministerului Culturii din Bucuresti este întocmit un proiect  în vederea constituirii unei Trupe Permanente de Propagandă a Ministerului Artelor pentru Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Actorilor bucuresteni Vasile Leonescu şi Constantin Mărculescu li s-a încredintat reorganizarea Teatrului din Chisinau, care în noua sa componenţă a pus în scenă piese originale, dar si lucrari din dramaturgia clasică franceză, italiană, rusă, norvegiana.

Timp de un deceniu directoratul Teatrului National din Chisinău a fost asigurat de personalităţi marcante ca George Topârceanu,  Corneliu Sachel Arescu, Ion Livescu. Actori de renume precum Emil Botta, Stefan Braborescu, Sergiu Cujbă, Mişu Fotino au însufleţit chipuri si forme la rampa primului teatru profesionist de la Chișinău. Actuala denumire datează din 1940.

Exit mobile version