Pianistul româno-american Lucian Ban și violonistul american Mat Maneri vor apărea joi, 30 iulie 2020, în cadrul programului „Enescu Soirees” / „Seratele Enescu Online” al Institutului Cultural Român de la New York (ICRNY), într-o înregistrare realizată exclusiv pentru această serie permanentă de miniconcerte săptămânale. Premiera este o retrospectivă compusă din înregistrări proprii, realizate de cei doi muzicieni de-a lungul unui deceniu, cu piese inspirate din sau prelucrate după partiturile marelui George Enescu. Prin inserturi muzicale și mărturii directe, Lucian Ban și Mat Maneri aduc astfel în fața publicului american și de pretutindeni o viziune originală asupra muzicii enesciene, explicând și ilustrând resorturile care au dus la crearea unor proiecte de impact internațional precum „Enesco Re-Imagined” sau prelucrările după Suita „Impresii din copilărie” și după „Oedip”, una dintre cele mai importante opere ale secolului al XX-lea.
Seria „Enescu Soirees” of New York/ „Seratele Enescu” de la New York este un program permanent al ICR New York care urmărește promovarea muzicii românești prin intermediul unor recitaluri de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri, susținute de muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali.
„Seratele Enescu Online”, program inițiat în 16 aprilie, s-a bucurat până acum de un deosebit succes în rândul audiențelor ICRNY. Până în prezent, au fost invitați soprana Laura Nicorescu și dirijorul și pianistul Leo Hussain – 2 iulie, ansamblul Imago Mundi – 9 iulie, violonistul Cristian Fătu și pianista Victoria Fătu – 16 iulie, pianista Andreea Drăghicescu – 23 iulie. După programul de pe 30 iulie susținut de Pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri, pe 6 august va fi difuzată o înregistrare cu pianista Dana Ciocârlie.
Programul presupune distribuirea, în mediul virtual, în principal pe Facebook, Youtube, Blog și Instagram, precum și pe cât mai multe dintre platformele partenerilor ICRNY, a unei suite de conținuturi muzicale exclusive, create special pentru reprezentanța de la New York, de către unii dintre cei mai valoroși muzicieni și ansambluri românești. Aceste înregistrări, realizate cât mai profesionist și sub raport tehnic (sunet, imagine) conțin, pe lângă momentul muzical propriu-zis, și testimoniale ale artiștilor implicați (despre experiența traversării acestei perioade dificile și despre modul cum partiturile interpretate o oglindesc). Majoritatea acestor recitaluri online, de o durată de până la o oră, includ în program atât compoziții de referință din creația românească, cât și capodopere ale repertoriului universal.