Mii de persoane din România, dezavantajate social, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesională finanțate de Uniunea Europeană, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com. Agențiile guvernamentale din România lansează proiecte finanțate de UE pentru a crea oportunități egale pentru toți cetățenii, indiferent de originea etnică, gen, religie, vârstă sau dizabilități. În acest context, psihologi, experți și formatori vor lucra cu sute de oameni din întreaga țară, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și să fie competitivi pe piața forței de muncă.
Spre exemplu, primăria sectorului 6 al capitalei României a lansat săptămâna trecută un program de formare profesională în valoare de 310.000 de euro, finanțat de UE. Mihaela Drăgoi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de asistență socială al primăriei, a declarat că programul va ajuta 220 de persoane aparținând diferitelor grupuri vulnerabile din București, printre care persoane de origine romă, persoane cu handicap și tineri care au părăsit recent sistemul de asistență de stat.
„Obiectivul general constă în evitarea și prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piața forței de muncă, creșterea ofertelor de locuri de muncă și a ratelor de ocupare„, a declarat Drăgoi pentru SETimes.
De cealaltă parte, beneficiarii au declarat că astfel de programe sunt esențiale pentru orientarea lor profesională. Dorina Truică (35 de ani), o femeie romă, mamă a trei copii, a lucrat ca gunoier în București înainte de a participa la un curs de formare în cadrul programului pentru a deveni croitoreasă. Cursul, susține aceasta, i-a oferit șansa unei calificări alternative într-un moment dificil din viață.
În centrul României, autoritățile județene din Alba au demarat mai multe proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor socio-economice ale grupurilor dezavantajate.
„Acest proiect își propune facilitarea integrării pe piața muncii a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, în scopul de a evita excluziunea socială, marginalizarea, discriminarea și riscul sărăciei prin implementarea de servicii integrate și personalizate de dezvoltare a competențelor și prin consolidarea formării lor profesionale„, a declarat Andreea Groza, manager de proiect la unul din programele finanțate de UE, pentru SETimes.