Ambasada României în Republica Franceză și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO au marcat Ziua Națională prin recepții organizate, zilele trecute, în saloanele Palatului Béhague.
La evenimente au participat oficialități franceze, membri ai corpului diplomatic acreditat la Paris, reprezentanți ai mass-mediei, ai comunității de români din Franța, ai mediului de afaceri, academic, cultural și asociativ.
În acest an, cu sprijinul autorităților locale, județul Argeș și orașul Mioveni, locuri cu puternice legături cu Franța, au fost invitate de onoare în cadrul sărbătoririi Zilei Naționale la Paris.
Oaspeții străini și români au fost încântați, în egală măsură, de primirea tradițională, cu pâine și sare, făcută de membrii Ansamblului Folcloric „Plai de dor” al Centrului Cultural Mioveni. Invitații au avut, de asemenea, ocazia să descopere măiestria sculpturii românești în lemn, prin îndemânarea meșterului popular Dan Gherasimescu și să deguste delicioase produse tradiționale argeșene.
Evenimentele s-au bucurat de prezența lui László Borbély, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților, a lui Florin-Costin Pâslaru, vicepreședinte al Grupului de prietenie cu Republica Franceză din Camera Deputaților și a Simonei Bucura-Oprescu, deputat de Argeș, Colegiul Mioveni, principal inițiator al prezenței argeșene la Paris.
În alocuțiunea sa, Oleg Ungureanu, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României la Paris, s-a referit la semnificația datei de 1 decembrie 1918 și a evidențiat caracterul privilegiat al relațiilor bilaterale româno-franceze, în cadrul cărora românii din Franța joacă un rol-cheie. A arătat că președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat prima sa vizită oficială în calitate de șef al statului român la Paris, marcând astfel caracterul cu totul special al relației dintre cele două țări. Acesta a mai exprimat, totodată, convingerea că „în 2016 și în anii următori, prietenia româno-franceză va continua să se dezvolte într-o Uniune Europeană pe care ne-o dorim cu toții puternică și prosperă, în ciuda provocărilor multiple cu care se confruntă”.