Site icon TIMP ROMÂNESC

Platformă de colaborare pentru anchetele transnaționale

Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea de stabilire a unei platforme de colaborare pentru echipele comune de anchetă (JIT). Textul convenit va fi supus aprobării de către Consiliu și Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Propunerea face parte din eforturile de modernizare și digitalizare a cooperării judiciare transfrontaliere, facilitând schimbul de informații pentru procurori și judecători și aducerea infractorilor în fața justiției. De asemenea, platforma va facilita coordonarea și gestionarea zilnică a JIT-urilor, va permite schimbul și stocarea temporară a informațiilor operaționale și a dovezilor și va asigura comunicarea sigură și trasabilitatea dovezilor.

Accesul la platformă va fi permis printr-o conexiune securizată la internet și va include un sistem de informații centralizat și o conexiune între acest sistem și instrumentele informatice utilizate de JIT.

Utilizarea platformei va fi voluntară.

Proiectarea, dezvoltarea și operarea platformei vor fi sarcina Eu-LISA, agenția UE pentru managementul operațional al sistemelor IT la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție.

Echipele comune de anchetă sunt echipe create pentru cercetări penale specifice pe o perioadă determinată de timp. Acestea sunt înființate de autoritățile competente din două sau mai multe state membre, cu posibila participare a oricăror țări terțe implicate și a instituțiilor judiciare internaționale, pentru a gestiona în comun anchetele transfrontaliere. Cadrul JIT permite membrilor echipei să facă schimb direct de probe, fără a fi nevoie de proceduri tradiționale de cooperare judiciară.

În 2021, au fost înființate 72 de echipe comune de anchetă, iar alte 182 și-au continuat activitățile din anii precedenți. Aceste JIT au acoperit o serie de infracțiuni, inclusiv fraudă, spălare de bani, trafic de droguri și trafic de ființe umane.

Un exemplu recent de JIT este echipa înființată de autoritățile din Lituania, Polonia și Ucraina pentru schimbul de informații și probe în sprijinul anchetelor penale privind crimele comise în Ucraina. Alte patru state membre UE, precum și Curtea Penală Internațională, s-au alăturat acestei echipe.

Exit mobile version