O platformă de informare şi dialog a Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din străinătate va fi lansată în următoarea perioadă, în cadrul proiectului e-România, portalul democrației participative, intitulat Forumul Consiliului Consultativ Interinstituţional pentru Românii din Străinătate – eCCIRS.
Anunțul a fost făcut în cadrul celei de-a opta reuniuni a Consiliului Consultativ Interinstituţional pentru românii din străinătate, pe care ministrul Angel Tîlvăr a prezidat-o, în 24 martie, la sediul MAE.
Apariția platformei este consecința creșterii nevoii de informare reciprocă și dialog între instituțiile care fac parte din Consiliu.
La reuniunea CCI, la care s-au întrunit organizații si instituții ce se ocupă de problematica românilor de peste hotare, s-a subliniat importanța realizării unei platforme electronice de lucru pentru gestionarea problematicii românilor din străinătate și a portofoliului de activităţi pe care diferitele instituţii și organizații le derulează în beneficiul românilor din afara graniţelor ţări, cu scopul evitării suprapunerilor de proiecte și programe și al eficientizării alocărilor de resurse.
Referindu-se la acest subiect, deputatul Ovidiu Iane, membru al Comisiei parlamentare de specialitate, a explicat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc că, în acest moment, “DRP are deja un format pentru această platformă on-line în care toate instituțiile și organizațiile care se ocupă cu problematica românilor din străinătate vor avea acces”. Potrivit acestuia, instituțiile și organizațiile care au activități în problematica românilor din străinătate își vor putea publica, prin intermediul acestei platforme date despre proiectele în derulare, construind, astfel, în timp real, ”o hartă a programelor și a proiectelor dedicate românilor din străinătate, precum și stadiul lor de organizare”. Accesul organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale și încărcarea datelor în această platformă vor putea fi realizate doar după ce DRP va transmite un ghid de autentificare. ”Condiția pentru ca acest proiect să aibă succes este ca instituțiile și organizațiile să încarce datele despre proiecte în sistem”, a mai precizat deputatul Ovidiu Iane.
De asemenea, în cadrul reuniunii Consiliului Consultativ Interinstituţional pentru românii din străinătate, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi a prezentat prima ediție a ghidului tuturor organismelor din întreaga lume care se ocupă cu problematica românilor din străinătate.
“Proiectul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi este unul foarte important și de success pentru că oricine va avea acest ghid va fi informat cu privire la organzațiile sau asociațiile românești care funcționează în diferite state, precum și unde sunt acestea localizate ”, mai adăugat deputatul Ovidiu Iane.