Site icon TIMP ROMÂNESC

”Plecatul de acasă nu e o soluție”

Începând din perioada pandemiei COVID-19, intenția de a pleca în mod voluntar de acasă, precum și decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o creștere semnificativă în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la 116111. Conform datelor organizației, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluție pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăților în relația copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%).

Poliția Română semnalează o evoluție a cazurilor de plecări voluntare în rândul minorilor. În perioada 1 ianuarie-19 mai a.c., au fost căutați 3.277 de minori și depistați 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior și soluționate în perioada de referință. Astfel, în data de 19 mai 2023, în evidenţele Poliției Române erau 394 de minori dispăruţi, dintre care 238 de copii nu sunt la prima dispariţie (unii având multiple plecări voluntare), iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

 Numărul disparițiilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind același copil, este înregistrată ca o nou dispariție.

Printre cauzele care duc la plecarea voluntară de acasă a copiilor sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali sau responsabilii din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii.

De asemenea, starea materială precară, care determină neglijarea funcţiei de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultate negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum și spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul sunt alte cauze ale plecării de acasă a copiilor.

Pentru conștientizarea riscurilor la care se expun, dar și a cauzelor și modalităților de rezolvare a problemelor care se află la originea plecării de acasă a copiilor, Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, derulează până la data de 30 iunie 2024 campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acasă nu e o soluție”.

În același timp, campania pune accent și pe creșterea nivelului de informare al părinţilor asupra necesităţii implicării în prevenirea și combaterea dispariției voluntare în rândul minorilor, prin încurajarea raportării acestor cazuri și solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situațiilor de acest tip.

În cadrul proiectului, specialiști ai Poliției Române, împreună cu reprezentanții Asociației Telefonul Copilului, vor organiza sesiuni dedicate copiilor, în care aceștia vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție pentru a se informa şi pentru a primi consiliere specializată. Este important ca în mediul familial sau în mediul centrelor de protecție să se discute despre pericolele la care se pot expune minorii în situația în care aceștia consideră că singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acasă.

Specialiștii vor da și informații necesare pentru cazurile în care cei ce ajung în situații limită, în ipostaze victimale, să știe ce trebuie să facă pentru a primi imediat sprijinul autorităților și să cunoască procedurile punctuale ce trebuie urmate în funcție de situații.

 Materialele informative pentru copii includ conținut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului împreună cu specialiști din cadrul Poliției Române, pe înţelesul lor, sub sloganul „Plecatul de acasă nu e o soluție. Când pleci de acasă, închizi o ușă, dar nu ți se deschid altele”.

 Copiilor le este dedicată și o pagină web, care prezintă informații despre ceea ce înseamnă dispariția voluntară, situațiile de risc la care sunt expuși, sfaturi de prevenire, soluții și exemple de cazuri reale consiliate de organizație.

Exit mobile version