Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat miercuri seară în coaliția de guvernare, cu proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro. PNRR urmează să fie depus la Comisia Europeană luna viitoare. Premierul și ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles în săptămâna care începe în 10 mai pentru a negocia proiectele.
”Suntem la o înțelegere în coaliție pentru o sumă de sub 30 de miliarde. Rămân niște semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniștrii de linie la Bruxelles”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
El a spus că nu vrea să dea detalii despre sume până când acestea nu sunt negociate cu Comisia Europeană.
”Nu renunţăm la nicun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum în PNRR”, a spus premierul Florin Cîțu după ședința coaliției.
Ghinea a precizat că nu au fost tăiate componente, ci bucăți din fiecare, astfel încât să se ajungă la suma alocată de CE, în condițiile în care proiectele introduse inițial în PNRR totalizau peste 40 de miliarde de euro.
Întrebat dacă sunt probleme în negocierile cu Comisia Europeană pentru PNRR, Cîţu a spus: „N-aş vedea că sunt probleme, nu sunt nici obiecţii, sunt comentarii. Au cerut mai multe detalii”.
”Asta am și făcut aici, am cerut miniștrilor mai multe detalii, pentru că unii dintre miniștri vor merge la Bruxelles în perioada următoare, să explice mai bine scenariile”, a adăugat el.
”Acest PNRR trebuie văzut în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanțate în totalitate din PNRR, o parte vor avea parțial și alte surse de finanțare, buget sau fonduri europene”, a precizat Cîțu.
Întrebat dacă termenul de depunere rămâne 31 mai, așa cum a anunțat Cristian Ghinea la începutul săptămânii, Cîțu a spus: ”Nu avem un termen final deocamdată. Vom discuta la Comisie, dacă putem depune mai devreme, vom depune mai devreme. Facem tot posibilul să avem acest PNRR”, a spus Cîțu.