Reabilitarea Podului Prieteniei care face legătura între Giurgiu şi Ruse va începe în acest an, lucrările, în valoare de aproximativ 15 milioane de Euro, fiind prevăzute a se realiza în maximum opt luni de zile. Conform primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, lucrările de reabilitare vor începe imediat ce vremea va permite.
“Am fost chiar astăzi împreună cu cei de la CNANDR pentru a stabili cum se vor derula lucrările ce vor începe imediat ce vremea va permite acest lucru şi vor dura aproape un an de zile. Se va lucra efectiv pe pod şase până la opt luni de zile şi chiar va fi o problemă. Eu am crezut că îl repară repede, dar se schimbă toată structura de beton a podului şi gândiţi-vă că se schimbă în timp ce se circulă pe acesta. Nu e o lucrare tocmai uşoară”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Nicolae Barbu.
El spune că valoarea lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei este estimată la aproximativ 15 milioane de Euro, iar după ce constructorul va finaliza lucrarea, Primăria municipiului Giurgiu va derula un alt proiect de amenajare peisagistică, deoarece a primit în administrare suprafaţa de aproximativ 20 de hectare din terenul care a aparţinut fostei Vămi Giurgiu.
“Se vor reface toate parcările şi căile de acces în şi dinspre Bulgaria, deci intrarea şi ieşirea din ţară. Astăzi am fost să stabilim şi o modificare de proiect şi să se regândească ieşirea din ţară, astfel încât aceasta să fie prin curtea Poliţiei Locale, pe unde era vechea intrare în vamă şi astfel mai scăpăm de o problemă, aceea că tirurile nu vor mai circula şi staţiona prin cartierul Rudari. Nu e simplu, dar scăpăm de acel stres şi acea problemă a oamenilor privind staţionarea şi trecerea tirurilor prin cartierul Rudari”, a completat primarul municipiului Giurgiu.
Trecerea tirurilor prin cartierul Rudari i-a făcut de multe ori în ultimii ani pe locuitorii din zonă să iasă în stradă şi să protesteze pentru că elevii care mergeau la şcoală erau puşi în pericol de tirurile care treceau pe acolo, structura de rezistenţă a caselor era afectată, iar în zonă era un aspect dezolant din cauza gunoaielor, notează Promptmedia.ro
Primăria municipiului Giurgiu va realiza după reabilitarea Podului Prieteniei un proiect de amenajare peisagistică la ieşirea de pe pod prin montarea de gazon şi pomi şi realizarea unor spaţii de parcare, dar şi refacerea toaletelor, astfel încât zona să devină „o carte de vizită” la intrarea în ţară.
Podul Prieteniei a fost dat în folosinţă la 20 iunie 1954, fiind un pod feroviar şi rutier, iar în ultima perioadă atât autorităţile bulgare cât şi cele române au militat pentru repararea acestuia deoarece partea de beton se degradase şi pe alocuri se formaseră găuri în carosabil, care ajunsese să fie susţinut doar de structura de metal a podului.