În incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a avut loc, zilele trecute, o întâlnire de suflet dedicată celei de-a 70-a aniversări a poetului Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române – „învingătorului Don Quijote de la Sinăuți” – cum a fost numit scriitorul cernăuțean consulul Edmond Neagoe, de la Consulatul General al României la Cernăuți.
Potrivit lui diplomatului, de obicei Don Quijote este considerat un sinonim al visătorului, însă în cazul lui Vasile Tărâțeanu „avem de a face cu un „Don Quijote, care a învins”, deci este vorba de un visător care și-a văzut ideea realizată”, anunţă euromedia-ucraina.blogspot.com.
Moderatorul întâlnirii din inima Bucovinei istorice a fost Ilie Tudor Zegrea, președintele Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuți, care a menționat că Vasile Tărâțeanu este o personalitate de anvergură în spațiul cultural românesc, subliniind atât succesele literare ale poetului, cât și cele ce țin de activitatea civică și ziaristică.
Vasile Tărâțeanu a fost felicitat în timpul întâlnirii de la Cernăuți de Vasyl Dovghii, președintele filialei regionale a Uniunii Scriitorilor din Ucraina, de reprezentanți ai Direcției de cultură a Administrației Regionale Cernăuți și primăriei orașului Cernăuți.
O sinteză a activității literare, jurnalistice și civice a lui Vasile Tărâțeanu a fost făcută de prof. dr. univ. Lora Bostan de la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, subliniind contribuția membrului de onoare al Academiei Române în consolidarea spațiului cultural românesc din nordul Bucovinei.
O altă metaforă referitoare la activitatea Vasile Tărâțeanu a fost formulată de poetul Mircea Lutic, numindu-l pe președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” – „o personalitate perpetuă”.
Mircea Lutic, dar și alți scriitori, jurnaliști și profesori prezenți la întâlnirea de suflet dedicată jubileului de 70 de ani al poetului, i-au urat lui Vasile Tărâțeanu cât mai multe succese în spațiul cultural nord-bucovinean.
La întâlnire au mai fost prezenți reprezentanți ai presei din regiune (TV Bucovina, „Zorile Bucovinei”, „Libertatea Cuvântului”, „Concordia”, Radio Ucraina Internațional, Radio Bucovina ș.a.), dar și Mihai Morăraș de la „Literatura și Arta” din Chișinău.