Acasă Cultura / Culte Poezie românească în Turcia

Poezie românească în Turcia

Pentru prima dată doi tineri poeți români participă la Festivalul Internațional de Poezie Offline Istanbul

Foto: decatorevista.ro

ICR Istanbul participă pentru prima dată la Festivalul Internațional de Poezie Offline Istanbul. România va fi reprezentată la cea de-a II-a ediție a festivalului de poeta Tara Skurtu. Evenimentul este organizat de Çevrimdışı İstanbul Dergisi/ Revista Offline Istanbul și se va desfășoară în perioada 5-8 aprilie 2018.

Țara invitată de onoare a ediţiei de anul acesta a festivalului este Regatul Ţărilor de Jos. Pe lângă cei patru poeți olandezi prezenţi, se vor alătura şi alţi poeţi din Germania, India, Islanda, Suedia, Belgia și Croația.

Parteneri ai evenimentului sunt: Consulatul General al Olandei la Istanbul, Institutul Goethe din Istanbul, Fondul pentru literatură flamandă, Centrul Literar Irlandez, Uniunea Scriitorilor Croați, Consiliul Suedez pentru Artă.

Programul începe în 5 aprilie 2018, de la ora 17.00, cu un panel având ca temă „Poezia: Perpetuum Mobile”. În zilele următoare sunt prevăzute lecturi publice la Universitatea Yeditepe, la Universitatea Bilgi, la DAM Cultural Center Istanbul.

În urma unei bune colaborări între ICR Istanbul și organizatorii  festivalului, la ediția 2018 au fost invitați pentru prima dată doi tineri poeți români. Este o bună oportunitate de menținere a relațiilor de colaborare cu celelalte institute culturale și misiuni diplomatice europene din Istanbul și de stabilire a unor schimburi culturale între poeții europeni și cei din Turcia.

Tiberiu Neacşu (n. 1981, Timişoara) a absolvit Facultatea de Litere la Craiova, urmând apoi cursuri de masterat, încheiate cu o lucrare despre poezia lui Ion Barbu. A publicat poezie și eseuri în mai multe reviste din țară și străinătate. A debutat, ca urmare a câştigării concursului „Porni Luceafărul”, cu volumul „Nebuna” (2000). A doua sa carte a apărut la Editura Tracus Arte: „Acrobat în zece paşi” (2013).

Tara Skurtu (n.1982, Florida) este o poetă americană, cu origini româneşti, traducător literar, care locuiește în prezent în România. Este beneficiară a două burse Fulbright și câștigătoare a două premii din partea Academiei Poeților Americani, a unui premiu pentru poezie Marcia Keach și a unui premiu pentru poezie Robert Pinsky Global Fellowship.

Poeziile Tarei Skurtu au fost publicate în câteva ţări, traduse în șase limbi, iar cel mai recent, urmează apariţii în The Kenyon Review, Plume, Salmagundi, Poetry Review și Poetry Wales. Este autoarea plachetei Skurtu, Romania (Skutu, România, Eyewear Publishing, 2016) și a colecției de poezie completă The Amoeba Game(Jocul de-a amiba, Eyewear, octombrie 2017).

Tara Skurtu deține o diplomă de licență MFA în creație literară la Universitatea din Boston și dublă specializare în limba engleză și spaniolă la Universitatea Massachusetts, Boston. Înainte de a pleca în România, scriitoarea a predat la Universitatea din Boston, a fost lector în creație literară, a predat compoziție și literatură pentru studenții încarcerați prin Programul de Educație a Penitenciarelor BU și a fost în echipa de planificare și predare pentru cursul online, „The Art of Poetry”, al lui Robert Pinsky, în 2014. În prezent, Tara Skurtu predă la București. Tot în capitală, scriitoarea susţine şi seminarii personalizate despre creativitate, dar şi ateliere de scriere creativă (creative writing).

Festivalul Offline Istanbul va reuni în jur de douăzeci de poeți din Asia, din Turcia și din Europă, care vor participa pe parcursul a trei zile la o serie de evenimente literare programate a se desfășura în diverse spații culturale, medii academice și diplomatice din orașul istoric Istanbul.

În ultimii șase ani, sub cupola Çevrimdışı İstanbul Dergisi/ Revista Offline Istanbul au fost organizate o serie de ateliere de traducere literară în Istanbul, care s-au concentrat pe traducerea de poezie contemporană europeană cu prezența unor poeți britanici, germani, francezi, italieni, suedezi, israelieni, români, bulgari și un atelier mixt cu poeți balcanici.

Atelierele au fost sprijinite de British Council, Literature Across Frontiers, Institutul Goethe din Istanbul, Institutul Italian de Cultură din Istanbul, Consiliul Suedez pentru Artă, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” și Ministerul Culturii din Israel, iar prima ediție a Festivalul Internațional de Poezie Offline Istanbul a fost considerată a fi una dintre cel mai importante evenimente de poezie ale anului, fiind promovată de mai multe publicații naționale importante.

Evenimentul se înscrie în categoria proiectelor suport de susţinere a mobilităţii scriitorilor români la evenimente internaţionale de anvergură și aduce cu sine un câștig, prin colaborarea cu un nou partener local de proiecte.