Deși polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime verifică punctual și aleatoriu persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen, în cele cinci luni de la operaționalizarea acestui sistem și până în prezent, polițiștii de frontieră români au verificat în aplicația eDAC peste 746.000 de persoanelor.
Traficul de persoane şi mijloace de transport
Până la sfârșitul lunii august, frontiera României a fost tranzitată de peste 40 milioane persoane (28 milioane cetăţeni UE și 12 milioane cetăţeni NON–UE), cele mai solicitate frontiere fiind cu Ungaria (peste 12.000.000 persoane) și cu Bulgaria (peste 6.850.000 persoane).
Prin punctele de frontieră au trecut peste 12,1 milioane de mijloace de transport (6,8 milioane turisme, 4 milioane camioane, un milion microbuze și 200.000 alte autovehicule).
În perioada ianuarie-august a.c., la frontieră au fost constatate aproximativ 26.800 de fapte ilegale, săvârșite atât de cetăţeni români, cât şi străini. Cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale (peste 8.000), dar și pentru fals şi uz de fals sau la regimul circulației.
Contravențiile au vizat peste 15.000 persoane, cele mai multe aplicate la frontiera cu Republica Moldova (62% din numărul total).
Combaterea migraţiei ilegale
În contextul unei situații care se manifestă tot mai intens la nivel european, și în România migraţia ilegală vine tot din zona migrației către vest a forței de muncă importate legal. De la începutul anului au fost depistați 2.837 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat (980 pe sensul de intrare în ţară şi 1.857 pe sensul de ieşire din ţară).
Din cauza războiului din Ucraina și a schimbării legislației privind vârsta de înrolare în armată, în acest an a fost remarcată o creștere considerabilă a numărului cetăţenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în România.
Tot de la începutul anului, au fost reţinute în vederea confiscării 1.750.000 pachete ţigări, peste 6,3 tone tutun şi o tonă tutun pentru narghilea, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării, cosmetice şi parfumuri, dar și articole de marochinărie.