România trebuie să achite nota de plată pentru cetăţenii săi care vin în Suedia ca să cerşească, au declarat, luni, doi politicieni ai Partidului Liberal, care au criticat totodată anumite ţări din UE pentru că nu au grijă de cetăţenii lor cei mai săraci, relatează site-ul Dagens Nyheter.
Statele UE ai căror cetăţeni „săraci şi discriminaţi” vin în Suedia să cerşească trebuie să achite factura cu cheltuielile sociale şi a statului providenţă, au scris doi politicieni din cadrul Partidului Liberal (Folkpartiet) în ediţia de ieri a Dagens Nyheter.
Cei doi politicieni liberali subliniază că „Stockholmul nu mai este alcătuit din oraş şi suburbii, ci din oraş, suburbii şi tabere. Frigul din spatele pereţilor făcuţi din pungi de plastic, zăpada topită în loc de apă curentă şi găleţile de plastic pentru gunoi ne par o viaţă de netolerat tuturor acelora dintre noi care avem un acoperiş deasupra capului şi apă caldă la robinet”.
În acest context, țara noastră primește încă o lovitură de imagine: „Este timpul ca nota de plată să ajungă acolo unde trebuie. România şi nu Suedia, şi nici individul care cerşeşte, trebuie să plătească factura pentru prăbuşirea totală a politicilor sociale ale ţării„, se arată în articol.
Totuşi, după cum au arătat Edholm şi Scheller, este şocant să constaţi că viaţa în aceste cartiere de cocioabe de la marginea Stockholmului este preferată celei pe care noii sosiţi o duc în ţările lor de baştină: „Ca fiinţe umane, reacţionăm cu atât mai dur, cu cât ne dăm seama că aceste mahalale suedeze sunt nişte locuri spre care oameni din Europa se îndreaptă şi nu nişte locuri din care fug„, au mai scris politicienii.
Edholm şi Scheller au susţinut că România nu face destul ca să îi ajute pe cei mai săraci dintre cetăţenii săi: „Cred că în bugetul român se pot găsi bani pentru asta„, a declarat Scheller pentru agenţia de presă TT, subliniind totodată că, în prezent, România foloseşte numai aproximativ 20% din fondurile sociale europene.
Ei au subliniat că, pe viitor, Suedia ar trebui să returneze spre Bucureşti orice cereri de ajutor social sau de beneficii înaintate de cetăţenii români, dar o asemenea decizie va trebui luată la nivelul întregii uniuni sub forma unei directive.
„Este un proces îndelungat, dar cel mai important este ca romii din România să beneficieze de un nivel de trai acceptabil – acesta este obiectivul pe termen lung„, a spus Scheller.