Site icon TIMP ROMÂNESC

Polonia şi Turcia participă la ceremonia de începere a lucrărilor la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a oferit duminică, un dineu de lucru în onoarea ambasadorului Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO şi a lui Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru politica de apărare şi spaţială, din cadrul Departamentului de Stat al SUA. La acţiune a fost invitat, de asemenea, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente. Personalităţile menţionate vor participa, alături de alţi oficiali americani din cadrul Departamentelor Apărării şi de Stat, de ofiţeri americani de rang înalt şi de reprezentanţi diplomatici din Polonia şi Turcia, la ceremonia de începere a lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu, care are loc luni, 28 octombrie 2013, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, din 13 septembrie 2011.

Ministrul afacerilor externe şi reprezentanţii SUA şi NATO au evocat faptul că acest important moment al colaborării bilaterale dintre România şi SUA în domeniul securităţii, în acelaşi timp de interes major pentru Alianţa Nord-Atlantică, reprezintă un punct de referinţă semnificativ pe parcursul implementării Fazei a II-a a Sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice din Europa, realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA).

Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul pentru dezvoltarea arhitecturii antirachetă a NATO, misiune cheie a Alianţei Nord-Atlantice, pe baza principiilor indivizibilităţii securităţii, solidarităţii şi apărării întregului teritoriu Aliat, în concordanţă cu deciziile luate la ultimele Summit-uri NATO (începând cu Bucureşti – 2008 şi până la Chicago – 2012). El a pledat pentru consolidarea relaţiei transatlantice, element de bază al securităţii europene, reiterând interesul României de a continua să-şi aprofundeze relaţia privilegiată cu SUA şi să-şi definească rolul articulat în  cadrul NATO.

Au fost dezbătute, de asemenea, şi alte teme de actualitate de pe agenda securităţii internaţionale, cu accent pe Vecinătatea Estică.

Ambasadorul Vershbow a mulţumit în mod deosebit României pentru implicarea substanţială şi susţinerea sa constantă pentru realizarea proiectului sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.

Exit mobile version