Continuând tradiția organizării de evenimente sub genericul „Interferențe româno-portughezeˮ, Institutul Cultural Român de la Lisabona vine, în completarea agendei culturale dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor în capitala Portugaliei, cu un program interactiv care explorează similitudini, zone de convergenţă şi afinităţi între cele două culturi de la extremele latinităţii. Astfel, în data de 18 mai, sediul ICR Lisabona (Rua do Barão nr. 10, Alfama) își deschide porțile între orele 10:00-22:00 și invită publicul la dialog intercultural prin arte vizuale, curs de limbă, muzică și gastronomie.
Începând cu ora 10:00, va putea fi vizitată expoziția „sobre/Viverˮ, a grupului NOIMA, prezentă la galeria ICR Lisabona până pe 29 mai 2022. Izolarea artiștilor din toate domeniile artei în prima jumătate a anului 2020, în perioada celor mai severe restricții din timpul pandemiei de Covid-19 a fost pentru aceștia și prilejul unor reînnoite introspecții sau cel al găsirii unor noi modalități sau canale de exprimare. Expoziția de la ICR Lisabona conține lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, video care prezintă o retrospectivă a pandemiei în viziunea artiștilor români contemporani Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu.
Între orele 18:00 – 20:00, vor avea loc, pe bază de înscriere prelabilă, mini-cursuri demonstrative de limba română, realizate de prof. Rodica-Adriana Covaci, care va pune în evidență asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/fonetice, „falși prieteniˮ). Din anul 2007 şi până în prezent, Rodica-Adriana Covaci susţine cursul de Limba Română Pentru Străini, din cadrul ICR Lisabona. În anul 2018 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Culturalˮ pentru contribuţia personală la promovarea și conservarea educaţiei în limba română şi implicarea în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţii româneşti din Portugalia.
Pentru iubitorii de muzică, momentul culminant al programului îl va reprezenta concertul de jazz susținut de cvartetul româno-portughez „Mădălina Petre Jazz Quartetˮ, care va avea loc la ora 20:00. Cvartetul a fost înființat anul trecut de către chitarista și vocalista de jazz Mădălina Petre, odată cu sosirea ei în Portugalia. Mădălina Petre este studentă a Școlii Doctorale la Universitatea națională de Muzică București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Antigona Rădulescu, iar în prezent desfășoară pentru anul academic 2021-2022 mobilitatea Erasmus+ la Institutul de Cercetare și Formare Avansată (Instituto de Investigação e Formação Avançada – IIFA) din cadrul Universității din Évora, acolo unde îi este mentor și profesor de chitară clasică Dejan Ivanovic. Întâlnirea cu muzicienii de jazz de origine portugheză Diogo Costa (chitară jazz), Simão Lopes (contrabas) și João Romão (percuție) a condus încă din primul moment la înființarea acestui cvartet, al cărui repertoriu construiește noi punți de comunicare între România și Portugalia.
Pentru concertul prezentat la ICR Lisabona, au fost special alese piese precum Iubirea noastră e o vioară (Richard Oschanitzky), Octombrie (Johnny Răducanu), cu versuri de Mădălina Petre, Dor de viață (Aura Urziceanu), Iubirea noastră nu are apus (Titel Popovici), Barco Negro (Matheus Nunes/David Mourraro Ferreira), Eu ja não sei (Rocha Carlos), care vor fi puse în valoare de tinerii muzicieni, într-o manieră contemporană de interpretare, la care vor adăuga propriile viziuni şi sensibilităţi.
Mădălina Petre (chitară clasică, voce) este licențiată și masterandă în Interpretare muzicală (chitară clasică), concretizându-și studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesorului Cătălin Ștefănescu Pătrașcu și la Conservatorio Superior di Musica Giuseppe Tartini – Italia, sub îndrumarea profesorului Ennio Gueratto. Mereu preocupată de perfecționarea sa ca instrumentist solist, Mădălina Petre a urmat cursuri de măiestrie cu profesori precum: Antal Pusztai, Jeremy Jouve, Judicael Peroy, Gabriel Bianco, Anabel Montesinos, Marco Tamayo, Sebastian Montes, Paulockovich Pal, Gabor Podrovsky, David Pavlovits, Liviu Georgescu, Dejan Ivanovic, Fabio Zanon, Marco Pereira, Yamandu Costa, Elodie Bouny.Mădălina Petre a activat în trio-ul cameral format alături de renumita soprană Irina Iordăchescu și tenorul Mario Vasiliu.A fondat cvartetul de chitare clasice Bucharest Guitar Quartet, alături de chitariștii Alexandru Mihalcea, Bogdan Cioceanu și Mădălin Antonesei. Tehnica vocală a dobândit-o în paralel cu studiul chitarei, păstrând arta improvizaţiei ca centru gravitaţional al orientării sale muzicale.
Diogo Costa (chitară jazz) finalizează în prezent ciclul de licență în Jazz Guitar Performance la Universitatea de Muzică din Évora, după ce a fost studentșimuzician la Bemposta Professional Jazz Guitar Course. Întotdeauna concentrat pe crearea unei scene de jazz în Portimão (orașul său natal) pentru a prezenta muzica de jazz unui nou public care nu avea contact cu acest gen, este curatorul Jazz Jam Session din Algarve, acțiune care a avut un impact semnificativ în regiune, creând astfel un nou public pentru acest gen muzical. De asemenea, este organizatorul Jazz Jam Session din Moi-te -Évora. Are un gust rafinat în găsirea celor mai bune armonizări, punând în aranjamentele sale o selecție de armonii și elemente muzicale ce provin din multe genuri pe care le cântă cu bucurie, de la jazz la blues sau rock și bossa nova.
Simão Lopes (contrabas) a început să cânte în trupe locale de rock la 16 ani, studiind în paralel chitara clasică și corul la Associação Cultural Cantar Nosso. Trecând apoi la studierea chitarei bas în 2016, dorința sa către perfecționare a adus după sine și la înscrierea la cursurile de jazz din cadrul Universității de Muzică dinÉvora, secția contrabas. A fost implicat în numeroase proiecte unde a participat în variate roluri: tenor în Coro de Câmara da Golegã, percuționist în proiectul Xambra, basist în formula de acompaniatori a fadistei Dora Maria și în Tagus Big Band.
João Romão (percuție) s-a dedicat muzicii încă din adolescență, finalizând în liceu, Cursul de Instrumentist Profesionist de Jazz- secția chitară, în 2016. Odată cu ciclul de licență se orientează către studiul tobelor, iar în prezent finalizează ciclul de Master în Jazz Drums Performance la Universitatea de Muzică din Évora. Este muzician activ al scenei de jazz și nu numai,performând în numeroase proiecte muzicale precum: Marvel Lima, Moullinex, Mazarin, în Portugalia și în străinătate.
Ziua porților deschise de la ICR Lisabona se va încheia cu o degustare de produse tradiționale românești.