Site icon TIMP ROMÂNESC

Portretele preoţilor români la standul național de la Cvadrienala de Scenografie de la Praga

Ceremonia de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Cvadrienalei de Scenografie de la Praga a reunit reprezentanții a 68 de țări din întreaga lume pentru a  prefigura 11 zile de inspirație pentru profesioniști.

În cadrul evenimentului au fost inaugurate secțiunile „Țări și Regiuni”, de la Biserica Sf. Ana, Prague Crossroads, şi „Studenți”, de la Casa Kafka,  unde România este prezentă prin cele două standuri curatoriate de comisarul de ţară pentru PQ `15, Ştefania Cenean, scenograf şi profesor la Departamentul de Scenografie din cadrul Facultăţii de Teatru al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale” Bucureşti –, precum şi spaţiile expoziţionale corespunzătoare acestor secţiuni din celelalte centre PQ din Praga, în cadrul unor ceremonii specifice.

Alăturându-se temei de anul acesta a PQ, Spațiu comun: Muzică, Vreme, Politică 2013-2016 / SharedSpace: Music, Weather, Politics 2013–2016, standul naţional din cadrul secţiunii „Țări și Regiuni” prezintă, sub titulatura Rădăcini, proiectul Arbori Bătrâni al lui Florin Ghenade (fotograf), cu imagini nocturne ale unor copaci seculari din România, iluminaţi cu reflectoare de teatru, şi înregistrări video ale acestora în lumina zilei de astăzi, realizate de Cristian Stănoiu (scenograf).

La acest proiect a participat şi Alexandros Raptis, regizor şi light designer. Din spatele siluetelor de lemn, care crează interfaţa standului, privesc portrete de preoţi români ce-au încercat greutăţile lipsei de libertate în perioada comunistă. Poveştile copacilor şi ale părinţilor se găsesc la stand, proiectate pe ecran şi sub forma unor ilustrate tipărite, pe care vizitatorii le pot lua acasă. Lemnul folosit pentru personajele din stand, realizate în atelierul scenografului Ştefan Caragiu, provine din refolosirea unor garduri vechi din spaţiul rural, care au putut fi salvate.

Pe data de 20 iunie, desemnată „Ziua României” vor avea loc o serie de evenimente dedicate la standul de la Biserica Sf. Ana: prezentarea conceptului proiectului naţional, etalarea producţiei scenografice din ultimii ani, precum şi un performance muzical, de la orele 14:30. Violoncelistul Adrian Naidin va interpreta un repertoriu special ales în concordanță cu tema evenimentului, întru o deplină unitate cu prezentarea de la stand a comisarului de țară.

În încercarea de a răspunde aceleiaşi temei PQ, amintite mai sus, standul studenţesc al României are ca temă Libertatea, vizitatorii putând privi, prin vizetele unor uşi metalice, proiectele de video mapping pe machete de scenografie ale Biancăi Veşteman.

Pe data de 22 iunie, la Palatul Clam-Gallas, Ştefania Cenean, comisarul de ţară pentru România, va susţine o expunere despre Gustav Klimt şi opera sa scenografică, astăzi valoroasă moștenire a teatrului românesc.

Exit mobile version