Fundația CAESAR invită reprezentanți ai diasporei și experți în domeniul migrației și în domenii conexe să participe la conturarea unor propuneri de politici publice și proiecte pe tema valorificării potențialului strategic al diasporei românești.
Iniţiativa vizează tematici precum: statul în slujba diasporei; repatriere şi dezvoltarea României; activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare și diaspora civică și politică.
Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat recent la Palatul Cotroceni conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.
Evenimentul, menit să readucă în prim-planul opiniei publice acest subiect de importanță majoră pentru România, a reprezentat un punct de pornire pentru constituirea a patru grupuri de lucru care pe parcursul urmatoarelor luni vor contura o serie de propuneri de politici publice si proiecte pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești, notează ziuaconstanta.ro
Următorul pas în acest proiect este un amplu proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei și cu experți în domenii relevante tematicilor menționate. Aceștia pot participa în acest proces prin doua mecanimse complementare:
Înscrierea în unul dintre cele patru grupuri de lucru care, pe decursul următoarelor luni, vor sintetiza un document de propuneri de politici publice ce va fi înaintat factorilor de decizie, reprezentanților mass-media și publicului larg. Participarea în grupurile de lucru este deschisă tuturor reprezentanților comunităților de români din diaspora și experților pe teme conexe.
Conferința „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești” și consultările anunțate fac parte din suita de proiecte ale Fundației CAESAR și ale Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborată în cadrul acestor două organizații și lansată în dezbatere publică pe 8 ianuarie 2013. Această strategie reprezintă o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea României.
Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.