Între 8 și 10 aprilie 2016 are loc la Stadttheater Ingolstadt cea de-a doua ediție a festivalului de teatru „Danubia Connection”. Iniţiat în 2012, cu invitați ai scenei teatrale din Ungaria, festivalul gravitează în jurul fluviului Dunărea, văzut ca punte de legătură culturală între țările din vestul și estul continentului. Ediția din acest an se concentrează pe scena teatrală românească și vizează crearea bazelor unui parteneriat de cooperare de durată cu artiștii români.
Evenimentul principal al prezentei ediții a festivalului este „Produse Domestice”, în regia Ioanei Păun, un proiect amplu de teatru de investigație care utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătorilor domestici și pentru a apropia producția teatrală din România de realitățile care o înconjoară. Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani, pe mărturii și interviuri cu bone, angajatori, agenții și instituții specializate pe migrație, „Produse Domestice”a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte româneşti de artă socială. Montarea va fi prezentată în premieră în Germania, cu susţinerea ICR Berlin, în limba engleză cu supratitrare în limba germană.
Festivalul cuprinde de asemenea o serie de lecturi scenice, urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, oferind astfel posibilitatea publicului german să cunoască complexitatea și varietatea teatrului din România. „Pulverizați” și „Camera 701”, piese de actualitate ale Alexandrei Badea și Elisei Wilk, vor fi prezentate pentru prima dată spectatorilor din Ingolstadt. De asemenea vor fi prezentate şi două dintre textele autoarei și regizoarei Gianina Cărbunariu: „Tipografic Majuscul” și „Asparagus”.
Programul evenimentelor conexe va cuprinde o conferință despre scena teatrală românească, susținută de jurnalista Irina Wolf, prezentarea primei antologii de piese românești în limba germană „Machtspiele. Neue Theaterstücke aus Rumänien”, apărută, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la prestigioasa editură berlineză Theater der Zeit, în 2015 (editor Irina Wolf), o expunere prezentată de Klaus Christian Olasz, de la Departamentul de Cultură și Educație pentru minoritatea germană al Ambasadei Germaniei la București, o masă rotundă la care vor participa cele trei autoare, regizoarea Ioana Păun, Irina Wolf și Daria Hainz, traducătoarea pieselor publicate în antologie, precum şi trei concerte, printre care și cel al formației bucureştene Toulouse Lautrec.