Site icon TIMP ROMÂNESC

Pozițiile europarlamentarilor români la dezbaterea despre situația fermierilor

Cinci eurodeputați din România au exprimat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, puncte de vedere pe tema situației fermierilor din UE.

Pe fondul ieșirii în stradă și al revendicărilor pe care fermierii le au în mai multe țări, eurodeputatul Daniel Buda a cerut Comisiei Europene sprijin financiar suplimentar pentru fermieri, egalizarea subvențiilor între Est și Vest, inclusiv, dacă este cazul, modificarea, dacă este cazul, a GAEC 7 și 8, referitoare la rotația culturilor.

Buda a vorbit și despre pericolul politizării acestor proteste.

Și Dacian Cioloș, fost comisar european pentru probleme de agricultură, în prezent eurodeputat Renew, a subliniat că solicitările fermierilor sunt „îndreptățite și justificate” și că este nevoie de o „mai bună gestiune a resurselor naturale”.

Social-democratul Victor Negrescu a solicitat mai mult sprijin pentru fermierii europeni și asigurarea de subvenții egale pentru toți fermierii din statele membre, cerând comisarului de resort, care face parte din grupul anti-european conservator, să intre în dialog cu fermierii. 

”Una dintre cerințe era ca subvențiile primite să fie egale la nivel european. Trebuie să sprijinim modernizarea agriculturii și să-i susținem mai mult pe tinerii fermieri și pe toți cei care trăiesc în mediul rural. Vrem o viață decentă pentru fermierii europeni!”, a spus Negrescu.

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a fost mai virulent și a dat dreptate protestatarilor, pe care ă-a îndemnat să-și ceară, în continuare drepturile. Într-o notă ambiguă, Gheorghe a afirmat că ”Guvernul le spune că nu mai există bani. Cum nu mai sunt? Sunt miliarde și miliarde care pleacă de la UE”, dar că cei care trebuie să ia decizii pentru fermieri le iau, de fapt, pentru „partide” și „tovarășii lor”, pentru „combinații”.

La rândul său, Maria Grapini i-a reproșat comisarului polonez că nu a venit cu nicio soluție pentru rezolvarea situației.

Exit mobile version