Având în vedere că în sezonul de vară numărul cetățenilor români care călătoresc în străinătate este superioară altor perioade din timpul anului, Direcția Generală de Pașapoarte reamintește o serie de informații celor care vor să ceară eliberarea unui pașaport:
Cetățenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu pașaportul simplu electronic/pașaportul simplu temporar. În statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie, în afara acestor documente, minorii cu vârsta mai mare de 14 ani pot călători și în baza cărții de identitate. Cetățenii români minori NU pot călători în străinătate în baza certificatului de naștere.
Părintele căruia i-a expirat cartea de identitate poate folosi pașaportul valabil ca document de identitate, în vederea depunerea cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic/pașaportului simplu temporar pentru minor.
Având în vedere că reglementarea condițiilor de intrare, ședere sau tranzit al unei țări reprezintă un drept al statului în cauză, se recomandă verificarea, pe siteul MAE (www.mae.ro), a condițiilor stabilite de statul pe teritoriul căruia urmează să efectueze călătoria, la secțiunea Condiții de călătorie. Pașaportul simplu temporar nu poate fi folosit ca document de călătorie pentru Emiratele Arabe Unite, Qatar, Mexic.
Persoanele care își schimbă numele de familie prin căsătorie NU mai pot folosi documentul de călătorie, dacă au intervenit modificări privind datele de identificare. Pentru a călători în străinătate, persoanele respective trebuie să obțină un document de călătorie pe numele schimbat prin căsătorie. Pentru obținerea unui pașaport pe numele dobândit prin căsătorie sunt necesare, pe lângă pașaportul anterior, și documentul care face dovada achitării contravalorii noului pașaport, cartea de identitate (sau cartea de identitate provizorie doar însoțită de certificatul de naștere, în original) pe noul nume obținut după căsătorie, aflate în termen de valabilitate, în original.
Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, indiferent de județul de domiciliu al solicitanților.
Programările pentru depunerea cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice/temporare nu se solicită pe e-mail/telefonic, ci se fac exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului on-line de pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte
În situația în care nu se reușește efectuarea unei programări, la nivelul serviciilor publice comunitare de pașapoarte sunt înregistrate, în măsura disponibilității, și solicitările persoanelor care nu au efectuat în prealabil programare on-line.
Termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de până la 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în țară și pentru care solicitantul a cerut ridicarea din țară. Nu există o taxă pentru eliberarea pașaportului în regim de urgență.
În funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare, la nivel național acest termen poate fi mai mic (spre exemplu, în săptămâna 26 iunie-2 iulie, termenul mediu înregistrat la nivel național pentru eliberarea pașaportului simplu electronic a fost de 1,99 zile), explică instituția.
Solicitanții sunt încurajați să opteze pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cu precizarea că pentru pașaportul simplu temporar, termenul de eliberare este de 10 zile lucrătoare, respectiv de până la 3 zile lucrătoare, însă în această situație cererea trebuie însoțită de documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate.
Statusul cererii de emitere a pașaportului simplu electronic poate fi verificat printr-o aplicație dezvoltată de Direcția Generală de Pașapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea Status pașaport, și pe hub.mai.gov.ro/epasapoarte), după numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP și data depunerii cererii. Documentul de călătorie poate fi ridicat în momentul în care, în urma verificării efectuate, acesta va figura în starea ,,Ghișeu”.
În luna iunie a.c., în țară, au fost preluate aproximativ 140.000 cereri de pașaport, față de aproximativ 216.000 cereri de pașaport preluate în luna iunie a anului trecut, înregistrându-se o scădere a numărului de cereri de pașaport preluate de 35%. Totodată, în luna iunie a.c. au fost eliberate circa 120.000 pașapoarte, înregistrându-se o scădere de 33% față de luna iunie a anului trecut, când au fost eliberate circa 178.000 pașapoarte.
În contextul intrării în vigoare a prevederilor art. I, pct. 5 din Legea nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, reamintim cetățenilor că, în situația în care nu pot face dovada cetățeniei române în scopul obținerii actelor de stare civilă, de identitate sau de călătorie, instituțiile competente să elibereze astfel de documente sunt obligate să solicite, interinstituțional, Direcției Generale de Pașapoarte, datele despre cetățenia română, fără ca cetățenii să mai parcurgă vreun demers separat la această instituție, în sensul solicitării datelor despre cetățenia română cu care se identifică în Registrul Național de Evidența a Pașapoartelor Simple.
Aceleași prevederi se aplică și în situația în care datele despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple sunt necesare și în interacțiunea cetățenilor cu alte instituții (Autoritatea Națională pentru Cetățenie din cadrul Ministerului Justiției, pentru redobândirea cetățeniei române) sau misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru dovezile de cetățenie română).