Site icon TIMP ROMÂNESC

Precizări legate de eliberarea documentelor de călătorie

Românii din străinătate pot depune, în continuare, cererea de eliberare a unui nou document la misiunile diplomatice și oficiile consulare, anunță Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, ca reacție la informațiile apărute în mediul online privind obligativitatea întoarcerii în țară pentru preschimbarea documentelor de identitate sau călătorie. 

DRP precizează că toate informațiile despre regimul de călătorie în străinătate pentru cetățenii români sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe.

Reglementărilor în vigoare referitoare la regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români, cetăţenii români NU au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Condiţiile de intrare şi regimul de şedere sunt cele prevăzute în Directiva 38 a CE din 29.04.2004.

Pentru regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români, click AICI.

Pentru informaţii privind condiţiile de călătorie în diferite ţări, click AICI.

Înainte de plecarea în străinătate, cetățenii sunt sfătuiți să contacteze ambasada statului în care urmează să se deplaseze, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală, care pot suferi modificări frecvente.

În cazul destinaţiilor care necesită viză, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat în paşaportul dumneavoastră colantul de viză, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisă. Aveţi grijă ca documentul de călătorie – paşaport sau carte de identitate, după caz – să fie valabil şi în bună stare!
Lăsaţi familiei dumneavoastră din România copii ale documentului dumneavoastră de călătorie şi ale poliţei de asigurare!
Lăsaţi familiei dumneavoastră date privind itinerariul călătoriei dumneavoastră, precum şi modalităţile în care puteţi fi contactat!”, reamintesc autoritățile.

Reamintim că recent și Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor a dat asigurări că cetăţenilor români aflaţi, temporar, în străinătate le este asigurat accesul la serviciile de referinţă fără a fi necesară deplasarea în România.

Astfel, în perioada ianuarie – august 2016 s-au procurat şi s-au transmis în străinătate 3.508 certificate de stare civilă pentru cetăţenii români ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate în România şi au fost transcrise în registrele de stare civilă române 62.029 certificate de stare civilă eliberate de autorităţile străine.

De asemenea, au fost avizate 5.949 cereri de  înscriere a  menţiunilor de căsătorie şi de desfacere a acesteia prin divorţ sau de încetare prin decesul unuia dintre soţi, precum şi 1.586 de cereri privind înscrierea menţiunilor de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui intervenite în străinătate.

La solicitarea misiunilor diplomatice, au fost atribuite 6.529 coduri numerice personale (C.N.P.) pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate în registrele de stare civile ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare sau pentru cei cărora nu le-a fost atribuit C.N.P. înainte de plecarea din ţară.

În vederea valorificării unor drepturi sau a apărării intereselor cetăţenilor români în străinătate s-au eliberat 857 certificate de atestare a domiciliului şi a cetăţeniei române.

În acelaşi context, au fost soluţionate 605 cereri privind eliberarea primului act de identitate cetăţenilor români care se află în străinătate.

Actele de identitate, certificatele de atestare a domiciliului şi a cetăţeniei române, duplicate ale certificatelor de stare civilă şi/sau extrase multilingve ale actelor de stare civilă, codul numeric personal pentru cei cărora nu le-a fost atribuit C.N.P. înainte de plecarea din ţară, precum și certificate de stare ca urmare a modificărilor intervenite în străinătate, în statutul civil al persoanei şi cu privire la nume  pot fi obţinute în baza procurilor speciale, a documentelor prevăzute de lege şi a cererilor formulate la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Exit mobile version