Site icon TIMP ROMÂNESC

Precizări privind numărul secțiilor de votare din Rep. Moldova

MAE a pornit în stabilirea secțiilor de vot din străinătate de la analiza modului de desfășurare a scrutinului prezidențial din anul 2009, precum și de la propunerile înaintate de misiunile diplomatice, subliniază secretarul de stat Radu Podgorean, într-un comunicat de presă.

Ca urmare a acestei analize a rezultat ca numărul maxim de votanți a fost înregistrat în anul 2009, iar la următoarele exercitii electorale, deși a fost asigurat un număr mai mare de secții de vot, s-a produs chiar o scadere a numărului de votanți. In aceste condiții, MAE a propus organizarea, în acest an, a aceluiași număr de secții de vot ca și în anul 2009”, precizează oficialul MAE.

În cazul Rep. Moldova, MAE a considerat firesc să propună o creștere semnificativă, de peste 50%, a numărului secțiilor de vot (de la 13 la 21). În același timp, s-a urmărit o mai bună repartizare teritorială a acestora, astfel încât nu numai cetățenii români din Chișinău să poată vota, ci și cei din alte localități ale Rep.Moldova.

Este, în același timp, necesar să spunem că solicitarea unui număr de cel puțin 20 de secții de vot pentru Chișinău este lipsită de o motivație pertinentă. Dacă ar fi să luăm în serios propunerea (propunerea deputatului Eugen Tomac – n.r.) ar însemna că numărul cetațenilor români din Chișinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidențiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituțiilor abilitate ale statului român”, se mai mentionează în comunicat.

Organizarea secțiilor de votare în străinătate trebuie să țină cont și de necesitatea de a se asigura securitatea și corectitudinea votului, subliniază Podgorean.

Exit mobile version