”Infractorii sunt din ce în ce mai agresivi, își dispută teritoriile cu săbii și pistoale, dispar oameni și nu mai știm ce se întâmplă cu ei, drepturile cetățeanului român sunt din ce în ce mai încălcate de către cei care comit infracțiuni, nu de cei care îi aleargă pe cei care comit infracțiuni”.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, marți seara, la Europa FM, că fenomenul de crimă organizată este în creștere, străzile nu mai sunt sigure, cercurile infracționale sunt tot mai agresive în România, iar SUA, prin desemnarea unui reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate, vor să ne ajute.
”Statele Unite, care sunt un partener al României, când văd că partenerul are o dificultate într-un anumit domeniu, vin și ajută. Ăsta e un demers generos. Eu privesc amuzat și trist în același timp toate comentariile acide legate de această disponibilitate a unor oficiali români, între care mă număr, de a colabora cu partenerii noștri. Noi avem o problemă și vin să ne ofere ajutor. Și eu ce ar trebui să spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru că încalcă, ce, mândria prost înțeleasă, orgoliul? Asta nu înseamnă că nu sunt stat suveran. Eu decid să mă las ajutat de dvs. sau invers, într-o chestiune în care singuri nu reușim. Or, această problemă a traficului de persoane este în evidentă creștere în România. Fenomenul crește, Statele Unite sunt îngrijorate și sunt gata să ajute. Pot să confirm pentru că am avut patru întâlniri oficiale cu Ambasada SUA la minister. (…) Pentru noi e o veste bună și să nu o privim prostește că cineva ne fură mândria națională din dulap. Dacă vreți să fim mândri de ceva, să terminăm cu acest fenomen în câțiva ani, pentru că acum străzile nu mai sunt sigure, la orice oră și zi și din noapte și în orice parte din oraș”, a afirmat Predoiu.
În decembrie, SUA au desemnat, în premieră, un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate în România și Bulgaria.
Ministrul Justiției a vorbit, de altfel, despre necesitatea ca, după numirea noilor șefi ai parchetelor, să aibă loc o discuție și o propunere de a restabili colaborarea necesară între instituții pentru combaterea infracționalității.
”Protocoalele reprezintă un subiect care nu a fost dezbătut suficient atunci când a apărut. Au fost denunțate, considerate abuzive prin ele însele și s-a închis. (…) Scrie și în raportul de țară, spun și procurorii de la interviu, am discutat și cu miniștri și procurori din alte țări – nu poți să antizezi cooperarea dintre instituții. Trebuie să fie transparentă, în limita legii”, a spus Predoiu.
Întrebat dacă principial e nevoie de protocoale, ministrul Justiției a răspuns: ”E nevoie de o cooperare. Ce formă ia această cooperare rămâne de văzut, pentru că în acest moment ea scârțâie. Sunt și alte instituții, nu doar SRI. S-a vorbit de Poliția judiciară. E o problemă rămasă în suspensie care se reflectă în activitarea parchetelor. Raportul de țară spune: uitați-vă la ce fac alte țări”.
”Nu e normal să ai cercuri infracționale din ce în ce mai agresive, care calcă drepturile cetățenilor în picioare și nu sunt supravegheate și investigate, știu că nu se uită nimeni și așa am ajuns la cazul tragicomic cu ce s-a întâmplat în Piața Constituției. Aștept cu șefii de parchet, liderii de sistem legitimați, să începem un efort împreună cu Ministerul Justiției și Parlamentul pentru a găsi o soluție. Nu desenez nimic în acest moment, pentru că nu ar fi normal să o fac până nu aflu și părerea specialiștilor. Infractorii sunt din ce în ce mai agresivi, își dispută teritoriile cu săbii și pistoale, dispar oameni și nu mai știm ce se întâmplă cu ei, drepturile cetățeanului român sunt din ce în ce mai încălcate de către cei care comit infracțiuni, nu de cei care îi aleargă pe cei care comit infracțiuni”, a mai spus Predoiu.