Site icon TIMP ROMÂNESC

Predoiu: Suntem într-o poziție mai bună, dar încă sunt multe variabile

Sub Președinția maghiară a Uniunii Europene, în perioada 22-23 iulie la Budapesta are loc o reuniune informală a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne (Consiliul JAI).

În timpul evenimentului, care are loc în Bazarul Várkert, reprezentanții statelor membre vor discuta despre prioritățile celor două domenii.

În prima zi, rezervată afacerilor interne, reprezentanții statelor membre au discutat despre realizarea interoperabilității, migrație și lupta împotriva crimei organizate.

În cea de-a doua zi, ministrul Justiției din Ungaria, Bence Tuzson, va prezenta miniștrilor Justiției din statele member prioritățile următoarelor șase luni – promovarea competitivității juridice și digitalizarea în domeniul justiție și reglementarea și utilizarea IA. În cadrul reuniunii informale, miniștrii vor organiza un prim schimb de opinii cu privire la prioritățile viitoare de securitate și cooperare judiciară, precum și cu privire la orientările politice ale viitoarei Comisii.

În contexteul discuțiilor primei zile, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, a vorbit la Euronews despre  poziția României pe marginea temelor enunțate de președinția maghiară. Astfel, Predoiu a afirmat că Ungaria susține aderarea României la Schenge și că România a redus cu peste 80%, migrația ilegală. În ceea ce privește aderarea completă la spațiul Schengen, ministrul a afirmat că aderarea cu frontierele aeriene și maritime demonstrează capacitatea României de a gestiona aceste responsabilități și că o decizie de aderare completă ar putea fi luată până la sfârșitul anului.

În altă ordine de idei, ministrul de Interne s-a referit la întâlnirea bilaterală cu omologul ungar, Sándor Péter, cu care a discutat dosarele de cooperare bilateralăși cu care i-a vizitat pe polițiștii români detașați în Ungaria, pentru menținerea ordinii și securității pe durata Hungaroring, dar și la discuțiile cu omologii austriac, olandez și croat.

În cee ace privește discuțiile cu ministru Karner, ministrul Preoiu a punctat recentele declarații publice ale ministrului austriac în care a spus că și în Austria migrația ilegală a scăzut dramatic, în sensul bun al cuvântului, în ultimele 12 luni.

Dosarul Schengen, a reamintit predoiu, are două părți – cea tehnică, în responsabilitatea Ministerului de Interne, și partea politico-diplomatică, la care contribuie mai multe instituții – Ministerul de Interne, Ministrul de Externe, Administrația Prezidențială, Cabinetul premierului, premierul etc..

”În orice caz suntem mai suntem mai bine plasați decât anul trecut, pentru că anul trecut eram un stat non membru și acum suntem un stat membru Schengen. (…) În paralel sau în comparație cu anul trecut, spuneam că este o situație mai complexă din punct de vedere politic anul acesta, pentru că suntem încă în plin proces de formare al Comisiei Europene proces care se va finaliza probabil în toamnă. În același timp, sunt alegeri în multe state europene, inclusiv în România, dar cum sunt în România, sunt și în alte state care ridică toate discuții politice, probleme politice, probleme de poziționări. Olanda a avut recent alegeri, are un nou guvern. Acesta urmează să își poziționeze opiniile față de diverse dosare în perioada următoare.

 Să nu uităm că nu suntem singuri în acest proces, este și Bulgaria, deci sunt o serie de variabile pe tabla de șah a acestui dosar, care nu țin de Ministerul de Interne român, țin de un întreg context politic electoral, instituțional, la nivel de Comisie, la nivelul statelor membre și lucrurile sunt în permanentă dinamică”,  a spus Predoiu.

Exit mobile version