Președintele Adunării Parlamentare a OSCE Pia Kauma (Finlanda), însoțit de secretarul general adjunct Gustavo Pallares, s-a aflat la București într-o vizită pregătitoare pentru cea de-a 31-a sesiune anuală, programată să se întrunească în perioada 29 iunie – 3 iulie 2024 la Parlamentul Romaniei.
În urma unei serii de întâlniri, președintele Kauma a semnat cu Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților și șeful Delegației României la AP OSCE, și Sorin-Mihai Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului, un Memorandum de Înțelegere pentru găzduirea sesiunii anuale. La ceremonie au fost prezenți și Silvia Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților, și Mario-Ovidiu Oprea, secretar general al Senatului, precum și Stelian Stoian, reprezentantul permanent al României pe lângă Organizațiile Internaționale la Viena.
Tema sesiunii anuale va fi „Rolul OSCE în arhitectura actuală de securitate: o perspectivă parlamentară”.
„Suntem extrem de recunoscători Parlamentului României pentru generoasa ofertă de a găzdui Sesiunea Anuală 2024”, a declarat președintele Kauma. „Apreciem profund eforturile financiare și administrative investite pentru a asigura succesul acestui eveniment și felicităm Parlamentul României pentru angajamentul său de a promova dialogul și cooperarea în cadrul OSCE”.
În timpul vizitei sale, președintele Kauma a discutat cu Delegația României la AP OSCE și cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Ana Tinca, ocazie cu care și-au exprimat recunoștința pentru sprijinul consecvent al României pentru OSCE și angajamentul activ al Delegației în toate activitățile AP OSCE. Părțile au explorat idei pentru programul general al Sesiunii Anuale, cu accent pe problemele prioritare cu care se confruntă regiunea, în special războiul în desfășurare al Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu și necesitatea consolidării rolului OSCE în menținerea pace și securitate în întreaga regiune în aceste vremuri dificile.
În cadrul acestei întâlniri au fost aduse în atenție sprijinul României pentru Ucraina, pentru partenerii regionali cum sunt Republica Moldova, Georgia sau statele din Balcanii de Vest, precum și aspecte legate de deciziile care sunt așteptate la București, inclusiv perspectivele Adunării în actualul context internațional.