Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a aflat la Sibiu în perioada 12 – 13 septembrie 2018, alături de şeful de protocol al Secretariatului General al Consiliului, Dominique-Georges Marro, pentru a pune la punct ultimele detalii organizatorice ale Summitului informal al șefilor de stat și de guvern din 9 mai 2019, care va avea loc în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
La discuţiile tehnice în cadrul cărora ministrul delegat pentru Afaceri Europene le-a prezentat membrilor delegaţiei Secretariatului General al Consiliului planul organizatoric al Summitului au participat atât coordonatorii procesului de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi reprezentanţi ai autorităților publice locale și centrale implicate în organizarea evenimentului, inclusiv ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul protecției și pazei. Discuţiile au vizat, printre altele, evenimentele care vor avea loc în sediul Primăriei Municipiului Sibiu, dispunerea logistică a infrastructurii în piețele centrale ale orașului, precum și programul cultural care va fi organizat în marja reuniunii șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.
”România este pregătită să organizeze, în cele mai bune condiţii, Summitul informal al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană. Guvernul României consideră Președinția Consiliului Uniunii Europene ca fiind o prioritate și depune eforturile necesare, beneficiind de sprijinul tuturor autorităţilor şi instituţiilor implicate în procesul de pregătire şi purtând un dialog continuu şi constructiv cu Secretariatul General al Consiliului, pentru ca evenimentul din 9 mai 2019 să fie unul de succes. Timp de șase luni țara noastră va fi în centrul atenției și ne dorim să profităm de această ocazie pentru a recentra viitorul Uniunii Europene pe agenda reală a cetățenilor”, a declarat Victor Negrescu.
De asemenea, Dominique-Georges Marro şi membrii echipei sale au apreciat eforturile României, remarcând totodată stadiul avansat în care se află pregătirile pentru organizarea evenimentului din 9 mai 2019.
Summitul dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti și 100 de traducători.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre