Site icon TIMP ROMÂNESC

Premiați la nivel european pentru o idee la îndemâna tuturor

Sursă foto: România Pozitivă

Proiectul ”Fără Risipă”, implementat de un grup de tineri din Aiud, a câștigat concursul european ”REFRESH” – o inițiativă ce promovează practicile de combatere a risipei de mâncare. Echipa va merge în luna mai la Berlin să prezinte proiectul și să ridice premiul în cadrul conferinței ”REFRESH Food Waste 2017”, informează România Pozitivă.

La nivel mondial o treime, iar la nivel european jumătate din mâncare ajunge la gunoi fără să fi atins gura oamenilor. Fructele si legume, plus rădăcinoasele și tuberculii au cele mai mari rate risipă. Problema nu se regăsește doar în statistici, ci e una cât se poate de actuală și în comunitățile și casele fiecăruia dintre noi.

Conștienți de acest lucru, grupul de  tineri au inițiat un proiect care a ajuns să uimească Europa. ”Fără Risipă” (eng. Zero Waste), așa cum se numește proiectul, constă în colectarea fructelor și legumelor rămase nevândute la sfârșitul zilei în piața de la Aiud, și distribuirea acestor alimente către localnicii nevoiași. Pe cât de simplu, pe atât de necesar, dat fiind faptul că produsele alimentare irosite în prezent în Europa ar putea hrăni 200 de milioane de oameni. In timp de doar o săptămână, echipa proiectului a reușit să strângă 100 kg de legume neatractive din punct de vedere estetic, ajungându-se la peste 800 kg de hrană care a fost distribuită mai multor familii nevoiașe din Aiud. Proiectul va continua și în noul sezon agricol din 2017, bucurându-se de renumele pe care câștigarea concursului REFRESH l-a adus.

Ioana Man, 22 ani, studentă și inițiatoarea proiectului sub umbrela organizației Societatea pentru Consum Responsabil (SRC), a venit cu ideea după ce a participat în 2016 în Italia la proiectul european de tineret ”Think Global, Act Local” finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

”Ceea ce m-a atras e faptul că Fără risipă înseamnă un concept nou, și anume îmbinarea unei probleme la nivel mondial – risipa alimentară – cu posibilitatea de a ne ajuta semenii care au nevoie de sprijin.” spune Anda, 36 ani, specialist marketing, unul dintre cei 10 voluntari din echipa Fără Risipă. Pentru Cosmin, 35 ani, specialist recrutare și un alt voluntar din echipă, proiectul reprezintă ”întâlnirea unor oameni cu suflete mari într-un oraș mic care împreună au făcut bine. Nu a fost neapărat despre porodici și castraveți, cât despre conștientizarea că un morcov ”trist” poate aduce un zâmbet pe masa unui copil” a declarat tânăra.

Totodată, aflându-se printre 46 de proiecte-finaliste din mai multe țări europene, perspectiva de promova modelul Fără risipă și în alte comunități din Europa și din întreaga lume a mobilizat mii de oameni să voteze pe întreaga durată a lunii februarie.  Astfel proiectul aiudenilor a strâns mai mult de 17000 de voturi, încheind concursul pe locul 1, la peste 7000 voturi distanță de proiectul clasat pe locul 2. Ca rezultat, echipa proiectului a fost invitată să ridice premiul în cadrul conferinței ”REFRESH Food Waste 2017” ce va avea loc în 18 mai la Berlin.

În plus, echipa va participa alături de alți inovatori și experți în domeniul reducerii risipei de mâncare la Incubatorul de Inovații, în care antreprenorii, companiile din industria alimentației și decidenții politici vor învăța unii de la alții, vor dezvolta soluții pentru problemele risipei alimentare în lanțul alimentar, și vor îmbunătăți cooperarea în acest sens. Astfel, prin experiența Aiudului, echipa proiectului va servi nu doar ca inspirație pentru alte comunități, ci va contribui la soluționarea problemei la scară mai mare.

Exit mobile version