Site icon TIMP ROMÂNESC

Premieră: Enescu-Bălănescu la Viena

Concertul Enescu-Bălănescu va fi susţinut, pe 23 noiembrie, la clubul de jazz Porgy&Bess din Viena de Bălănescu Quartet: Alexander Bălănescu – vioară, James Shenton – violină, Kate Wilkinson – violă, Nick Holland – violoncel şi David Kent – mixer.Proiectul Enescu-Bălănescu foloseşte o tehnologie atipică: un cvartet live şi un cvartet preimprimat. Poziţia centrală în concert este ocupată de o nouă lucrare a lui Alexander Bălănescu inspirată de Rapsodia Română de George Enescu, urmată de o reinterpretare a Cvartetului Nr. 2, op. 22 de George Enescu şi de o reinterpretare a Octetului op.7 de George Enescu. Albumul Enescu-Bălănescu este ultima parte a trilogiei muzicale ce cuprinde albumele Luminitza (inspirat din revenirea în România după 1989 a lui Alexander Bălănescu) şi Maria T. (omagiu adus Mariei Tănase).

  Bălănescu Quartet este un cvartet de coarde avangardist, înfiinţat în anul 1987 de muzicianul român Alexander Bălănescu. Formaţia a debutat realizând reinterpretări ale pieselor trupei germane Kraftwerk, care au apărut ulterior pe albumul Possessed (1992). Bălănescu Quartet este cunoscut pentru stilul muzical specific care include ritmuri sacadate, dezacorduri muzicale şi aranjamente complexe.

Cvartetul a colaborat cu numeroşi artişti, dintre care îi amintim pe Philip Glass, David Byrne, Gavin Bryars, Michael Nyman, Rabih Abou-Khalil, Kevin Volans, Hector Zazou, Un Drame Musical Instantané, Spiritualized, Yellow Magic Orchestra, Stateless şi Pet Shop Boys şi a susţinut recitaluri în South Bank Centre din Londra, Knitting Factory din New York şi în deschiderea concertului formaţiei Pet Shop Boys, în prezenţa a 10.000 de spectatori, pe Wembley Arena din Londra. Formaţia a lansat albumele: Possessed (1992), Luminitza (1994) – inspirat de căderea Cortinei de Fier, Angels and Insects (1995), East meets West (1997), Il Partigiano Johnny (2000), Lume Lume (realizat în timpul festivalului Ars Electronica de la Linz, Austria, în septembrie 2000), Maria T. (2005) şi The Island (2011).

 Alexander Bălănescu a studiat vioara la București cu profesorii Dolly Kooritzer, Garabet Avakian și Ștefan Gheorghiu. În 1969 a părăsit România împreună cu familia pentru a se stabili în Israel, unde a continuat studiul viorii. În 1971 a plecat spre Londra, iar în 1975 spre Statele Unite ale Americii, unde a devenit student al celebrei școli Juilliard din New York şi a descoperit interesul pentru muzica contemporană și calităţile de compozitor. Alexander Bălănescu a fost membru al Michael Nyman Band și al Cvartetului Arditti, ansambluri specializate în interpretarea muzicii contemporane. În 1987 Bălănescu și-a înființat propriul cvartet care i-a preluat numele și alături de care a cunoscut consacrarea la nivel mondial, aducând muzica contemporană „clasică“ mai aproape de publicul larg.

Clubul de jazz Porgy&Bess din Viena a fost deschis în 1993 de Mathias Rüegg, în incinta fostului cabaret Liliacul (Fledermaus). La scurt timp de la inaugurare, echipa clubului a fost completată de Renald Deppe și Christoph Huber, cel din urmă fiind şi actualul director artistic. În anul 2000, după o pauză îndelungată, Porgy&Bess s-a mutat la actuala adresă din Riemergasse 11.

Clubul, vizitat anual de aproximativ 70.000 de spectatori, oferă un program muzical divers, atrăgând interpreţi de jazz atât din Europa cât şi din Statele Unite ale Americii. Cercetătorul muzical Christian Scheib descrie clubul drept „un element esenţial pentru evoluţia jazz-ului din oraş“ care se diferenţiază de alte cluburi prin „accente artistice, calitate acustică, capacitate şi utilizarea eficientă a spaţiului“.

Exit mobile version