Premierul Marcel Ciolacu a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu administratorul NASA, Bill Nelson, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic RO-SUA și despre colaborarea de lungă durată cu SUA pe aspecte care țin de spațiul extra-atmosferic.
„România pledează pentru utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic și dezvoltarea unor norme de comportament responsabil la nivelul spațiului”, a subliniat prim-ministrul Guvernului, amintind că la 1 martie 2022 România a semnat Acordurile Artemis – principii de cooperare pentru explorarea civilă și utilizarea pașnică a Lunii, a planetei Marte, a cometelor și asteroizilor în contextul programului de explorare spațială Artemis condus de NASA.
Totodată, în contextul internațional actual marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, premierul Marcel Ciolacu a susținut necesitatea unei cooperări sporite în domeniul securității spațiului extra-atmosferic și a arătat că România pledează pentru utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic, precum și pentru norme de conduită responsabilă a statelor în acest spațiu de importanță esențială în actualul mediu internațional.
„Cred că domeniul spațial va continua să inspire tinerii să urmeze cariere în știință, tehnologie, inginerie și matematică și va motiva tinerii cercetători să lucreze în cadrul proiectelor pentru dezvoltarea programelor de înaltă tehnologie”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Daniel-Eugeniu Crunțeanu, director general al Agenției Spațiale Române (ROSA), și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România.
În cadrul eforturilor de a aprofunda colaborarea internațională și de a promova utilizarea pașnică a spațiului, administratorul NASA, Bill Nelson, a efectuat o vizită în România și Bulgaria, ambele țări semnatare ale Acordurilor Artemis.
Acordurile Artemis un set comun de principii (explorarea pașnică, transparență, asistența de urgență, furnizarea de date științifice și conservarea patrimoniului) ale dreptului spațial, pentru a îmbunătăți guvernarea explorării civile și a utilizării spațiului cosmic, în conformitate cu normele, principiile și practicile care reies din Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea şi folosirea spaţiului extra-atmosferic din 1967. Principiile au în vedere activitățile spațiale civile desfășurate de agențiile spațiale civile ale fiecărui semnatar.
România este a 16-a țară care semnează Acordurile Artemis. Estonia a devenit a 45-a națiune care a semnat acordurile, în 13 octombrie 2024.