Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost acordat omului de știință american John Hopfield și savantului anglo-canadian Geoffrey Hinton, pentru dezvoltarea tehnicilor care au pus bazele progreselor revoluționare în inteligența artificială. Fiecare dintre ei a folosit instrumentele fizicii pentru dezvoltarea de rețele neuronale artificiale care au pus bazele multora dintre cele mai avansate aplicații de inteligență artificială de astăzi.
John Hopfield a creat o memorie asociativă care poate stoca și reconstrui imagini și alte tipuri de modele în date, iar Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate găsi în mod autonom proprietăți în date și, astfel, poate îndeplini sarcini precum identificarea unor elemente specifice în imagini.
Rețelele neuronale artificiale caută să imite funcția cognitivă a creierului folosind noduri cu valori diferite ca înlocuitori pentru neuroni. Aceste noduri formează rețele de conexiuni, asemănătoare cu sinapsele neuronale naturale ale creierului, care pot fi mai puternice sau mai slabe prin antrenament pe orice set de date arbitrar.
Acest răspuns adaptiv permite rețelei neuronale artificiale să recunoască mai bine modelele din date și să facă predicții ulterioare pentru viitor, adică să învețe fără a fi programată în mod explicit.
„Acest Nobel recunoaște fizica inspirată de biologie și de domeniul mai larg al fizicii biologice”, spune Ajay Gopinathan, profesor și biofizician la Universitatea din California, Merced. „Această interfață a condus la unele progrese cu adevărat transformatoare în înțelegerea acestor domenii, precum și la aplicații în informatică și AI”.