Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) va investiga activitatea agenției pentru protecția copilului din Norvegia, Barnevernet, după ce instituția s-a aflat în centrul a numeroase proteste și critici din cauza modului în care acționează în cazul părinților pe care îi suspectează de rele tratamente aplicate minorilor, relatează Forbes.com.
Agenția a fost acuzată inclusiv că „răpește copiii” din sânul familiilor și că se ghidează după reguli care ar încălca legislația internațională. Acuzațiile sunt legate de două cazuri izolate, a căror mediatizare a adus Barnevernet în atenția opiniei publice. Aceste acuzații au ajuns acum la Consiliul Europei, care cuprinde și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Criticile la adresa intervențiilor mult prea zeloase ale agenției pentru protecția copilului au apărut în special în cazurile care implicau părinți de alte naționalități, care locuiau în Norvegia. În 1996, Curtea Europeană a conchis că Norvegia nu a respectat dreptul la viața de familie în cazul Johansen, când Barnevernet i-a interzis unei mame să își mai vadă fiica.
În 2011, un alt conflict diplomatic s-a iscat între Norvegia și India, după ce Barnevernet a luat doi copii din casa părinților de origine indiană, pe motiv că practicile culturale aplicate în creșterea micuților (hrănirea acestora cu mâinile, dormitul în același pat) indicau faptul că părinții celor doi nu puteau avea grijă de copii.
Cel mai recent caz menționat de Forbes este al familiei Bodnariu. La finalul lui 2015, Barnevernet a luat cei cinci copii ai lui Ruth și Marius Bodnariu, după ce au existat suspiciuni că aceștia le mai aplicau și corecții corporale copiilor, o practică interzisă în Norvegia.
Inițial, Barnevernet a mers acasă la familia Bodnariu pentru a-i informa că fiicele lor mai mari au fost ridicate direct de la școală și plasate sub custodia statului și le-au luat de acasă și cei doi băieți mai mari. A doua zi, asistenții sociali s-au întors pentru a-l lua și pe bebelușul în vârstă de 3 luni al familiei Bodnariu.
Cazul a stârnit reacții aprinse în presă, iar guvernul României a trimis o delegație pentru a investiga cazul. Așa a ieșit la iveală faptul că autoritățile din Norvegia erau îngrijorate de faptul că micuții erau „îndoctrinați religios de părinți”. Presiunea internațională pusă asupra Barnevernet a făcut ca cei cinci copiii să ajungă din nou alături de părinții lor, iar cazul să fie închis.