Într-un interviu acordat publicației Timpul de la Chișinău, ministrul Apărării al Rep. Moldova, Anatol Șalaru, a vorbit despre subfinanțarea armatei Moldovei, despre nevoia de reformă profundă şi updatarea la actualele realităţi regionale de securitate, precum și despre transformarea ei într-o armată profesionistă, asemănătoare armatei României, interoperabilă cu NATO şi interoperabilă cu armata românească, explicând, astfel, afirmațiile făcute săptămâna trecută, în contextul primei vizite la București după preluarea mandatului.
Miniștrii Apărării din România și Moldova, Mircea Dușa și Anatol Șalaru, au discutat săptămâna trecută despre activităţile de instruire în comun a unităţilor din cadrul categoriilor de forţe. Ministrul Duşa a apreciat că astfel de activităţi practice sunt în beneficiul ambelor armate, propunând continuarea participării cu echipe de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale a Rep. Moldova la viitoarele exerciţii naţionale desfăşurate de Armata României. Rep. Moldova solicită ajutorul României în ceea ce privește securitatea națională. De asemenea, s-a discutat despre intensificarea sprijinului militar pentru Rep. Moldova atât din punct de vedere al tehnicii militare, cât și a transmiterii informațiilor cu caracter militar.
Ministrul Șalaru a vorbit despre planul de reformă și reconstrucție pentru o perioadă mai îndelungată, astfel încât armata Rep. Moldova să devină, ca formă și conținut, una care să corespundă cerințelor euro-atlantice, referindu-se la România și SUA ca la partenerii strategici ai Moldovei, alături de UE.
Stimate domnule ministru Anatol Salaru ati preluat de putin timp conducerea ministerului apararii. Care este situatia Armatei Nationale?
Situaţia armatei naţionale, că şi întregului sistem de apărare nu este una dintre cele mai bune, mai ales în actualul context de securitate. În primul rând finanţarea este una insuficientă, tehnică militară este şi ea învechită şi cu greu poate fi ţinută în parametrii funcţionali. Deasemenea, foarte puţini tineri îşi mai doresc o carieră militară datorită salariilor mici, neatractive. Totodată, că şi în întreagă societate moldovenească există corupţie şi un aparat supra-dimensionat care consumă inutil resurse ce ar putea fi direcţionate în zona profesionalizării organismului militar. Armata Naţională, că de altfel întreg sectorul de apărare al Republicii Moldova, are nevoie de o reforma profundă şi de updatarea la actualele realităţi regionale de securitate.
– La întrevederea cu ministrul apărării din România, Mircea Dușa, aţi declarat că vă doriţi o armată comună cu România. Ce aţi avut în vedere ştiind faptul că juridic, constituţional acest lucru nu este posibil?
Din păcate declaraţia mea a fost interpretată. Eu m-am referit la faptul că îmi doresc o armata la fel de profesionistă că armata României, interoperabila cu NATO şi bine înţeles interoperabila cu armata românească. Interoperabilitatea va fi nu doar cu România ci cu toată ţările NATO. Este clar că nu va uni nimeni armata din Republica Moldova cu cea din România care este o armata integrată în NATO. Una este batalionul mixt şi interoperabilizarea şi cu totul alt lucru este fuziunea celor două armate. Eu nu sunt împotriva Rusiei, nu sunt împotriva Ucrainei, a României sau a oricărei alte ţări. Eu vreau o armata puternică şi profesionistă capabilă să facă faţă în orice moment unei agresiuni militare externe….continuarea aici