Intenția Republicii Moldova de a reduce influența ”Gazprom” prin importurile de gaz din vest prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni este descurajată de presa din Federația Rusă. Potrivit Unimedia, care preia o nformație publicată de Kommersant, România nu are gaz pentru export, iar din punctul de vedere economic, regimul de „revers” este neprofitabil.
Explicația publicației rusești este că diferența de preț plătită de România comparative cu Moldova nu are cum să fie rentabilă din punct de vedere economic. În prezent, România este forțată să importe gazul din alte țări, iar circa 20% vine de la același „Gazprom”. Moratoriu la explorarea zăcămintelor de șist în țară a fost ridicat doar la începutul acestui an (licența obținută de Chevron). Extragerea în Marea Neagră, de asemenea, nu a început, explorarea este efectuată de ExxonMobil împreună cu compania locală OMV Petrom.
Teoretic, conducta Iași – Ungheni ar putea funcționa în regim de „revers și să re-exporte gazul rusesc din România în Republica Moldova. Un astfel de sistem este deja aplicat în Ucraina, dar pentru Republica Moldova un astfel de sistem nu prezintă niciun raționament economic. Ea cumpără gazul de la „Gazprom” cu circa 380 de dolari, iar România peste 400 de dolari, astfel regimul de „revers” pentru Moldova va fi neprofitabil. Prin Republica Moldova și România se tranzitează gazul în Bulgaria, dar el este, de asemenea, mult mai scump decât cel moldovenesc.
Posibil, Republica Moldova așteaptă să primească gaze prin gazoductul Iași – Ungheni din surplusul gazului importat în România și alte țări. Altfel, gazoductul va rămâne nefuncțional. ExxonMobil va începe extragerea din șelful românesc abia în anul 2020, este de părere expertul de la „IFD Kapital”, Vitali Kriukov.