Site icon TIMP ROMÂNESC

Președintele Academiei Române a prezidat reuniunea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro

O nouă reuniune a Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro a avut loc la 29 mai, la Palatul Victoria, coordonată de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Au fost prezentate punctele de vedere politice cu privire la pregătirea aderării României la zona euro, pentru atingerea consensului necesar stabilirii Planului național privind trecerea la moneda euro.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul Marius-Constantin Budăi, a anunțat că principalul partid de guvernământ se va implica ”cu toată determinarea” pentru a pregăti al doilea mare proiect de țară post aderare la UE – aderarea la Zona Euro.

Zona Euro are o dimensiune politică pronunțată, fiind gândită ca centru al procesului de integrare europeană. Vom acționa pentru a maximiza avantajele ce vor fi resimţite de cetăţeni. Studiile de specialitate – atât interne, cât şi internaţionale – arată că integrarea în Zona Euro va aduce avantaje nete doar dacă vor fi îndeplinite minimum trei condiţii: un proces de convergenţă nominală sustenabil, durabil, de natură permanentă şi nu temporară; o masă critică de convergenţă reală ex-ante; şi o economie cât mai compatibilă cu cea a zonei euro”, a afirmat deputatul.

De asemenea, parlamentarul a anunțat promovarea unor politici publice care să mărească viteza de convergenţă reală cu Uniunea Europeană, precum susținerea unei creșteri economice sănătoase, prin stimularea investițiilor în capital și tehnologie, cercetare-dezvoltare și inovare, în sănătate și educație.

Consultările în cadrul Comisiei Naționale pentru pregătirea aderării României la Zona Euro vor continua cu prezentarea punctelor de vedere ale Academiei Române și partidelor politice parlamentare.

La reuniune au participat reprezentanți ai Băncii Naţionale a României, Academiei Române, Administraţiei Prezidențiale, partidelor parlamentare, sindicatelor, patronatelor, structurilor asociative, societății civile și mediului universitar.

Exit mobile version