În contextul ceremoniei publice, de semnare, la Palatul Cotroceni, a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României de către Uniunea Democrată Maghiară din România și Grupul parlamentar al minorităților naționale, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua legislație electorală, care stabilește noi condiții pentru facilitarea votului românilor din afara granițelor.
„Nu trebuie să uităm niciun moment că toate problemele cu care societatea noastră s-a confruntat în ultimii ani izvorăsc din proasta legiferare sau, mai grav, din intenția de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, așa cum a procedat actuala majoritate parlamentară”, a spus președintele.
(…) Noua legislație electorală figurează în Acordul Politic Național și transpune măsurile necesare asigurării, atât în țară, cât și în străinătate, a „exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români”.
„Modificarea legislației electorale are ca punct de plecare recomandările grupului de lucru creat la nivelul Administrației Prezidenţiale imediat după scrutinul de la sfârșitul lunii mai”, a ținut să sublinieze președintele.
Noua lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență și reprezintă un prim pas pentru crearea condițiilor pentru exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii aflați la rând și în secția de votare chiar și după ora 21:00.
Klaus Iohanis a cerut Guvernului, în special Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, Autorității Electorale Permanente și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni „să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii și pentru organizarea în bune condiții a votului”.
In același timp, președintele a cerut parlamentarilor români de diaspora, partidelor politice, asociațiilor de români din diaspora, corpului diplomatic, societății civile şi presei să informeze populaţia cu privire la noile prevederi ale legii.
„Autoritățile statului cu atribuţii în domeniu au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, cu bună-credinţă, pentru a se asigura că toți cetățenii români pot vota atât în țară, cât și în străinătate.
Crearea unui cadru legislativ pentru exercitarea în bune condiții a unui drept fundamental, cum este cel la vot, este un prim efect al Acordului Politic”, a mai spus președintele.