Site icon TIMP ROMÂNESC

Președintele Iohannis și președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, vor semna Acordul-cadru pentru operaționalizarea celei de-a doua contribuții financiare elvețiane pentru reducerea disparităților economice și sociale în UE

Luni, 12 decembrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi la Palatul Cotroceni, pe președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Cei doi șefi de stat vor aborda stadiul și propunerile de consolidare a relației bilaterale și a cooperării economice și sectoriale, cu accent pe stimularea investițiilor și pe identificarea unor noi domenii de colaborare.

Agenda discuțiilor cuprinde și un schimb de opinii cu privire la temele de actualitate de pe agenda internațională, inclusiv evoluția războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, măsurile de ajutor umanitar pentru populația ucraineană și refugiați, implicațiile conflictului în plan energetic, precum și în planul securității alimentare globale, precum și cooperarea româno-elvețiană în plan multilateral, inclusiv din perspectiva viitorului mandat al Elveției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pe care îl va exercita în perioada 2023-2024.

Din perspectiva agendei europene, va fi abordat cadrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, precum și acordarea celei de-a doua tranșe financiare a contribuției elvețiene la fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Consiliul Federal (guvernul) elvețian acordă celor 13 state membre ale UE (UE-13) care au aderat în intervalul 2004-2013 un sprijin financiar vizând reducerea disparităților economice şi sociale în cadrul Uniunii. În iunie 2008, Guvernul elveţian a semnat cu UE, la Bruxelles, o declaraţie de intenţie  privind extinderea contribuţiei financiare convenite prin Memorandumul de înţelegere din 2006, dintre UE şi Elveţia, pentru România şi Bulgaria.

Suma alocată celor două ţări a fost  de 257 milioane franci elvețieni, din care României i-au revenit 181 milioane franci elvețieni, sub forma creditului-cadru aprobat de către Parlamentul elveţian (cu o perioadă de angajament de 5 ani şi o perioadă de plată de până la 10 ani, începând de la data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian, 2009).

Implementarea contribuţiei financiare elveţiene acordate României a fost reglementată prin Acordul-cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană, semnat la Berna, la 7 septembrie 2010 şi lansat oficial la Bucureşti, în martie 2011. Printre domeniile de interes definite în acest acord s-au numărat mediul şi infrastructura, promovarea sectorului privat.

Cu ocazia vizitei, va avea loc la Palatul Cotroceni și ceremonia semnării Acordului-cadru româno-elvețian prin care va fi operaționalizată cea de-a doua contribuție financiară elvețiană pentru reducerea disparităților economice și sociale în Uniunea Europeană.

 

Exit mobile version