Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, anunță Direcţia comunicare a Parlamentului. În cadrul întrevederii, Igor Corman şi Ingrid Tersman au discutat despre programul vizitei la Chişinău, pe 2 septembrie, a lui Per Westerberg, preşedintele Parlamentului Suediei, una dintre iniţiatoarele Parteneriatul Estic.
Alte subiecte de discuţie au vizat priorităţile agendei legislative pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului, perspectivele Summit-ului de la Vilnius pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, proiectele de modernizare a ţării, respectiv transferul de expertiză şi bune practici în consolidarea democraţiei din Republica Moldova.
De asemenea, a existat un schimb de opinii referitor la importanţa cooperării structurate dintre Parlament şi Guvern pentru armonizarea cu acquis-ul comunitar. În context, Igor Corman a remarcat evoluţia dialogului moldo-suedez şi sprijinul de care beneficiază Republica Moldova din partea Suediei în procesul de integrare europeană. Preşedintele Parlamentului a exprimat gratitudine pentru asistenţa oferită Republicii Moldova de autorităţile suedeze.
Interlocutorii au trecut în revistă activităţile din cadrul Programului de asistenţă a Parlamentului Republicii Moldova de către Parlamentul Suediei pentru consolidarea democraţiei parlamentare. Programul a fost implementat în perioada 2012 – iunie 2013.
La rîndul său, ambasadorul Ingrid Tersman a salutat cooperarea dintre puterea legislativă şi executivă din Republica Moldova şi a menţionat că Suedia va sprijini şi în continuare eforturile Republicii Moldova de integrare europeană. În acest context, autorităţile suedeze şi cele moldoveneşti vor promova o serie de programe de consolidare a democraţiei în Republica Moldova, cu accent pe descentralizare şi dezvoltarea capacităţilor autorităţilor publice locale. Ingrid Tersman a anunţat că autorităţile suedeze elaborează Strategia regională pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020. Obiectivele acestei reforme rezidă în consolidarea democraţiei, justiţiei şi dezvoltării durabile, precum şi în apropierea statelor participante ale Parteneriatului Estic de UE.