Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko va vizita în această lună România. Despre acest lucru a vorbit Dan Stoenesccu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, în cadrul unei emisiuni la Radio România. Cu acest prilej, ministrul a reamintit faptul că președintele ucrainean este un vorbitor de limbă română, pe care a învățat-o în perioada copilăriei, în regiunea multiculturală în care s-a format (Bolgrad, în Basarabia de Sud, localitate aflată în prezent la granița cu Republica Moldova – n.r.):
”Vorbește destul de bine românește. Președintele Poroșenko vine dintr-o zonă multiculturală unde minoritatea română era destul de importantă și printre limbile străine vorbite de președintele Ucrainei este și limba română. Ceea ce mă bucură”, a afirmat ministrul.
În cadrul aceluiași interviu, oficialul român și-a exprimat, din nou, dezamăgirea pentru menținerea divizării artificiale – în români și moldoveni – a comunității românești din Ucraina:
”Avem aproximativ jumătate de milion de români, români care își mențin identitatea națională. Din păcate, la nivel local și general aș putea spune, încă mai sunt divizați între români și moldoveni. Acest lucru mă doare. Consider că este foarte important să se știe că în Ucraina nu există două comunități, există o singură comunitate – comunitatea românească”, a afirmat Stoenescu,
adăugând însă că a remarcat o deschidere a oficialităților ucrainene față de colaborarea cu România în actualul context geopolitic:
”Pe lângă proiectele tradiționale pe care le avem în vedere în legătură cu sudul Ucrainei – respectiv cele referitoare la infrastructură, am discutat (în luna ianuarie – n.r.) și problema minorității românești din regiunea Odesa. (…) Este nevoie de un sprijin mai consistent din partea statului ucrainean pentru menținerea identității românești și mă bucur că a existat o deschidere din partea autorităților de la Odesa, dar și din partea autorităților de la Kiev pentru a colabora în acest sens. (…) Relațiile româno-ucrainene merg într-un sens ascendent și există deschidere pentru colaborare în acest nou context geopolitic”, a mai spus Stoenescu.
Despre vizita președintelui Ucrainei în România s-a vorbit și în luna februarie, după discuțiile între președinții Klaus Iohannis și Petro Poroșenko de la Conferința de securitate de la Munchen.
Președintele României a efectuat o vizită oficială la Kiev în luna martie a anului trecut.