Autorităţile secesioniste din stânga Nistrului insistă ca administraţia gimnaziului din satul Corjova să achite taxa lunară pentru chirie. După întrevederea de la Chişinău cu vicepremierul Eugen Carpov, reprezentanta Tiraspolului, Nina Ștanschi, a declarat că plata chiriei reprezintă o normalitate în practica internaţională. Mai mult, Nina Ştanschi susţine că taxa impusă este similară altor instituţii de învăţământ private din regiune.
„Aici nu există politică. Există un subiect şi a fost încheiat un acord. Acest acord a expirat. Acum cu acest subiect se încheie alt acord şi i se propun condiţii care nu se deosebesc de cele ce se impun celorlalte şcoli private din Transnistria. Aceasta nu este o instituţie de stat. Trebuie să înţelegeţi asta. Practica internaţională ne sugerează că nu trebuie să facem din ţânţar armăsar”, a declarat Ștanschi, în fața presei.
Ea a dat exemplul şcolilor daneze din Germania care achită a astfel de chirie. Ştanschi a sugerat că şi în situaţia dată este vorba despre o instituţie aflată pe teritoriul unui alt stat.
Potrivit presei de la Chișinău, replica vicepremierului Carpov a vizat o serie de parametri tehnici.
Recent, regimul din Transnistria a cerut o chirie lunară de 44.000 de lei lunar de la conducerea gimnaziului din satul Corjova, sumă pe care autorităţile locale şi directorul şcolii refuză să achite, motivând că nu dispun de această sumă, chiar dacă există riscul ca elevii să fie evacuaţi din şcoală.
Informația a fost confirmată de Alexandru Postică, reprezentant al Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie ce monitorizează situaţia drepturilor omului în Transnistria.
„Este vorba de o decizie din 2012 a așa-numitei administrații de la Tiraspol. Contractul de chirie a expirat, dar este vorba de un contract de folosință gratuită a spațiului. Este o intimidare, o presiune, pentru că sunt impuse să plătească numai instituțiile cu predare în limba română din regiune”, a spus reprezentantul Promo-Lex.
La rândul său, directorul Gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu, afirmă că deja de 18 ani școala utilizează gratuit acest spațiu.
„Când m-am dus să închei un nou contract mi-au spus că este o hotărâre a guvernului care stipulează că orice contract de arendă trebuie plătit. În primul contract ne-au cerut pentru 865 de metri pătrați 35,6 de mii de ruble anual. Ulterior, m-au chemat și au schimbat contractul și deja cer 35.000 de ruble lunar. Noi nu avem acești bani. Am trimis sesizări la Ministerul Educației și la Biroul pentru Reintegrare să găsească o soluție”, a spus directorul Gimnaziului din Corjova.
Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, va ridica această problemă în cadrul ședinței formatului 5+2 din octombrie, la Bruxelles.
Localitatea Corjova este permanent disputată de Chişinău şi Tiraspol după ce această regiune nu a fost delimitată clar în urma conflictului armat din 1992. În fiecare an, elevii gimnaziului din Corjova, raionul Dubăsari, întâmpină prima zi de școală în prezența a zeci de polițiști.