“Ne dorim ca populaţia activă din România să rămână şi să lucreze în România, să îşi întemeieze familii aici. Ne dorim ca românii să se dezvolte şi să trăiască împliniţi în România. Românii cred în Europoa, în drepturile şi responsabilităţile care le întreprind prin această apartenenţă, indiferent de ce opţiune ideologică au”, a subliniat astăzi Codrin Scutaru, secretar de stat al Ministerului Muncii, la dezbaterea studiului “Libera circulaţie a lucrătorilor români pe teritoriul UE: realităţi şi tendinţe din perspectivă economică, ocupaţională şi socială”.
Dezbaterea organizată de Institutul European din România a tratat principalele aspecte pe care românii plecaţi în străinătate le întâlnesc, condiţiile şi modalităţile de informare puse la dispoziţia celor care urmează să plece în statele membre UE, dar şi impactul pe care îl are libera circulaţie îl are asupra cetăţenilor români.
“O parte din Europa este îngrijorată de efectul liberei circulaţii. Atât de mari şi puternici suntem noi, cei din UE, dar avem o provocare. Românii au o flexibilitate mai mare, o adaptabilitate mai mare şi încercă să beneficieze de aceste drepturi câştigate ale lor de cetăţeni europeni. Problema este foarte simplă: dacă acolo unde merg, aceşti cetăţeni europeni încalcă legea, este o problemă de legalitate a statului respectiv. Dacă exercită un drept câştigat de cetăţean european şi caută un loc de muncă, atunci dezideratul lui trebuie respectat”, a mai adăugat Scutaru.
“Libera circulaţie a persoanelor este dreptul cel mai des alăturat cetăţeniei europene de către locuitorii statelor membre UE. Această libertate de care ne bucurăm ar putea fi scoasă în evidenţă în sens pozitiv în contextul în care foarte mulţi cetăţeni UE văd construcţia europeană ca fiind excesiv de birocratizată, să punem un accent mai mare pe drepturile de care ni le aduce libera circulaţie. Drepturile cetăţenilor care pleacă în străinătate sunt foarte clare, înclusiv responsabilităţile angajatorilor care nu îşi pot permite să iasă din sfera reglementată. Prezenţa lucrătorilor români în statele UE aduce numai avantaje statelor gazdă, iar concluzia este clară: iar mobilitatea aduce avantaje statelor asupra cărora se exercită“, a reliefat Bogdan Badea, director în cadrul MAE.
În cadrul Studiilor de Strategie şi Politici – SPOS 2013, inițiate de Institutul European din România, se află şi Studiul “Libera circulaţie a lucrătorilor români pe teritoriul UE: realităţi şi tendinţe din perspectivă economică, ocupaţională şi socială”. Acesta realizează o analiză a liberei circulaţii a lucrătorilor români în cadrul UE, din perspectiva impactului economic, occupational şi social, după momentul liberizării totale a pieţei europene a muncii.