Site icon TIMP ROMÂNESC

Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul UE în Comisia afaceri constituționale a Parlamentului European

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a prezentat, la 29 ianuarie 2019,  în cadrul Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul delegat a enumerat pilonii de acțiune înscriși în cadrul programului de priorități, subliniind angajamentul Președinției României de a avansa dosarele de natură instituțională, domeniu care intră în responsabilitatea Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European.

În acest sens, a evidențiat progresele înregistrate în Consiliu în ceea ce privește combaterea dezinformării  și garantarea de alegeri libere și corecte, în perspectiva scrutinului pentru Parlamentul European,  din luna mai 2019.

A menționat, în context, dezbaterile desfășurate în cadrul Consiliul Afaceri Generale, pe 8 ianuarie 2019, cu privire la combaterea dezinformării. Totodată, oficialul român a subliniat acordul politic obținut de co-legislatori – Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European – în cadrul trialogului politic din 16 ianuarie 2019, privind modificarea reglementărilor referitoare la statutul și finanțarea partidelor politice europene, prin care se urmărește asigurarea unui mediu liber şi corect pentru desfășurarea alegerilor. Modificările cuprind și măsuri cu privire la posibilitatea de a impune inclusiv sancțiuni în cazul încălcării normelor în materie de protecție a datelor în vederea influențării deliberate a rezultatului alegerilor europene.

De asemenea, George Ciamba  a prezentat eforturile Președinției României de a avansa dosare de interes particular abordate la nivelul Comisiei AFCO, precum cele care tratează retragerea Marii Britanii din Uniunea Europenă, adaptările instituționale necesare în acest context, viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dezbaterea privind viitorul Europei, transparența instituțională, cetățenia europeană și rolul instituțional al Parlamentului European.

Oficialul român a remarcat importanța dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj de unitate a instituțiilor și statelor membre UE, aspect esențial în perspectiva Summit-ului de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019.

În încheiere, ministrul delegat pentru afaceri europene a arătat deschiderea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene de a continua dialogul constructiv cu Parlamentul European pentru avansarea agendei europene în beneficiul cetățenilor.

Exit mobile version