Accademia di Romania in Roma propune o nouă întâlnire literară în cadrul proiectului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma”. Miercuri, 5 iunie 2024, în fața publicului italian va fi prezentat ultimul roman publicat de Sidonia Drăgușanu, tradus de Luisa Valmarin și publicat de Elliot Edizioni, în 2023.
Întâlnirea va avea loc în Sala de conferințe de la Accademia di Romania (Piazza José de S. Martín, 1), începând cu ora 18.00. Prezentarea va fi susținută de prof. Luisa Valmarin, traducătoarea romanului, prof. Maria Serena Sapegno, Universitatea La Sapienza din Roma și dna Loretta Santini, directorul editorial al Editurii Elliot.
Sidonia Drăgușanu s-a născut la București, a urmat cursurile institutului francez Choisy-Mangiru (1919-1926), a debutat în presă in 1933 și în proză în 1934. Cu romanul de debut, Într-o gara mică, a fost premiată de Editura Cugetarea pentru „cel mai frumos roman de adolescență”, ales dintre șaizeci de manuscrise în concurs. De-a lungul carierei a scris mai multe romane, piese de teatru care s-au jucat în teatrele bucureștene și din țară până în anii ‘80, dar și cărți pentru copii. A avut emisiuni la radio si TV.
Dragoste rea este ultimul roman publicat de Sidonia Drăgușanu, în 1960, cu 11 ani înainte de a muri. Este o poveste de dragoste între o fată de miner, studentă la medicină, și un tânăr cuceritor, dar corodat moral de vicii. Contextul social este cel al Bucureștilor de la începutul anilor ’50, iar modificările societății la începutul regimului comunist sunt foarte subtil redate de scriitoare. Magdalena se îndrăgostește de Luky și se transformă treptat din tânăra bună, frumoasă și deșteaptă în nevasta obosită, hărțuită, veșnic fugărită de imposibila împărțire între viața de student și căsnicia tot mai pretențioasă. Acolo unde dragostea sfârșește în chin intervin prietenii, care o ajută pe tânăra rătăcită să regăsească drumul corect. E drept că un aport considerabil îl are și întâmplarea, pentru că în nicio poveste de dragoste adevărul nu poate sta ascuns la nesfârșit.
Romanul a fost reeditat în 2021, prin grija familiei, în cadrul proiectului de redescoperire a scriitoarei, început în 2017.
Prof. Luiza Valmarineste unul dintre numele de referință în studiul academic al limbii, literaturii și culturii române la nivel academic în Italia. A predat vreme de aproape cinci decenii Limba și literatura română la Departamentul de Studii Romanice al Universității „La Sapienza” din Roma., unde a coordonat pentru o lungă perioadă secțiunea didactică a Cursurilor de Studii ale Limbilor și Literaturilor Moderne și de Mediere Lingvistico-Culturală, iar în perioada 2006-2010 a fost director al Departamentului de Studii Romanice. În 1988 a fondat revista „Romània Orientale”, pe care a coordonat-o o lungă perioadă de timp. A fost președinte al Asociației Italiene de Studii Sud-Est Europene (AISSEE), este membru fondator și a fost președinte al Asociației Italiene de Românistică (AIR) și este membru fondator al Societății Italiene de Filologie Romanică (SIFR). Ca cercetător al literaturii române, a preferat întotdeauna perioada veche, dar s-a aplecat și asupra literaturii contemporane și asupra folclorului literar. Ca traducător, în ultimii ani a publicat în italiană texte de Norman Manea, Sidonia Drăgușanu și Ana Blandiana. În 2003, președintele României i-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Mare Ofițer”.
Maria Serena Sapegno predă literatură italiană și studii de gen la Universitatea Sapienza din Roma. A reprezentat universitatea în rețeaua europeană de studii de gen, care reprezintă o direcție importantă în studiile și cercetările sale. Alte arii de specializare: proza și poezia italiană veche, tratatistica politică de la origini și până în sec. al XVII-lea, gândirea politică și istoriografică a Renașterii. A colaborat la reviste precum „Tuttestorie” și publicații de teorie feministă – DWF, „Feminist Review”. Face parte din comitetul științific al revistei internaționale online „altrelettere”.
Loretta Santinilucreză în domeniul editorial de treizeci de ani, mai întâi la birou de presă și apoi ca redactor. În 2007, împreună cu alți pasionați de carte, a înființat editura Elliot, al cărei director editorial îi este în prezent.