Se va întâlni și cu comunitatea locală de români
În perioada 20 – 23 septembrie, prim-ministrul Dacian Cioloș participă la segmentul de nivel înalt al celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, desfășurat sub genericul ”Obiectivele de dezvoltare durabilă – un efort global pentru transformarea lumii în care trăim”.
ONU face un nou efort pentru mobilizarea colectivă a statelor membre în abordarea problemelor globale pentru menținerea păcii şi securităţii internaționale, cooperarea pentru dezvoltare, promovarea şi protecția drepturilor omului.
”Prezența mea la acest eveniment este menită să sublinieze eforturile României de a fi conectată la agenda globală, dincolo de cea europeană, și de a contribui, la rândul ei, la avansarea acesteia în direcția păcii, securității și dezvoltării sustenabile globale” a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș înaintea vizitei.
În discursul pe care îl va susține în plenul Adunării Generale a ONU, premierul va pune accent pe modul în care Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă, conținute în Agenda 2030, se reflectă în programele și strategiile Guvernului României. Discursul va face referire la situația de securitate din spaţiile de interes direct pentru România, lansând un apel la comunitatea internațională pentru rezolvarea acestora în conformitate cu principiile Cartei ONU și normele de drept internațional.
Un obiectiv important al vizitei este promovarea candidaturii României la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate (mandatul 2020 – 2021).
La invitația președintelui Obama, premierul participă la 20 septembrie la Summit-ul pe tema refugiaților organizat la inițiativa SUA, unde va prezenta contribuția României la efortul comunității internaționale de soluționare a crizei refugiaților. Criza refugiaților este, de altfel, unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc în zilele acestea la New York.
Programul va include, de asemenea, întrevederi cu înalți oficiali ONU (Secretarul General al ONU, Președintele Adunării generale a ONU), precum şi o serie de întâlniri bilaterale cu șefi de stat sau de guvern din state membre ONU.
Nu în ultimul rând, prim-ministrul se va întâlni cu comunitatea locală de români, precum și cu funcționarii români care lucrează în sistemul ONU. Va mai avea o întrevedere cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din SUA cu care va discuta inclusiv despre președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată anul acesta de către România.
În plan economic, sunt prevăzute discuții cu reprezentanți ai unor companii americane.
Din delegație fac parte ministrul Afacerilor Externe și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor care, la rândul lor, vor participa la o serie de evenimente.
Contribuții ale României la activitățile sistemului ONU
România candidează pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 – 2021, la alegerile care vor avea loc la New York în 2019. Candidatura a fost depusă la sfârșitul anului 2006, la un an după încheierea unui mandat de succes în CS (2004-2005). Pentru locul ce revine Grupului Est-European mai candidează şi Estonia (EE).
România este membru al ONU din 1955 și are experiența a patru mandate în CS. Ca membru responsabil al ONU, România contribuie la activitățile organizației pentru realizarea obiectivelor globale în diverse domenii (pace şi securitate, dezvoltare, drepturile omului, asistență umanitară), precum şi respectarea dreptului internaţional, promovarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept, domeniu în care România a avut inițiative multiple în ultimii ani.
În domeniul păcii şi securităţii, avem participări ale militarilor, polițiștilor şi jandarmilor români în operațiuni ale ONU de menținere a păcii, precum şi ale ofițerilor de protecție pentru misiuni sau oficiali ai ONU. România este prezentă în 10 operațiuni ONU desfășurate pe patru continente (Kosovo, Cipru, RD Congo, Coasta de Fildeș, Haiti, Kosovo, Liberia, Sudanul de Sud, Mali, Republica Centrafricană). Acestora li se adaugă contribuții la misiuni de pace sub auspiciile altor organizații internaționale (Afganistan, Georgia, Libia, Niger, Republica Moldova, Ucraina).
Ca donator emergent, România îşi propune să acorde o importanță crescândă proceselor din cadrul ONU legate de dezvoltare, dar şi o contribuție crescândă la activitățile umanitare ale ONU. Recent, Guvernul României a adoptat un proiect de lege pentru un nou cadru legislativ în domeniu.
România susţine măsurile de aplicare a deciziilor recente legate de protejarea civililor în situaţii de conflict, de implicarea mai mare a femeilor şi tinerilor în procese legate de asigurarea păcii şi securităţii internaționale, de realizare a unei păci durabile prin procese complexe de reconstrucție post-conflict.