Acasă Uncategorized   Prima ediție a dialogurilor “Românii de Pretutindeni”

  Prima ediție a dialogurilor “Românii de Pretutindeni”

sursa foto: Timp Romanesc

La sediul Ministerului Afacerilor Externe a avut loc prima ediție a întâlnirilor “Românii de Pretutindeni”, un for de discuție privind relația dintre România și românii de peste hotare în contextul globalizării și integrării europene.

În contextul integrării europene și al globalizării, identitatea nu mai este limitată de granițe. Românii care trăiesc dincolo de hotarele României resimt o puternică legătură cu țara, dorința de a contribui la dezvoltarea, bunăstarea  și afirmarea locului ei în lume. Pentru România această realitate a determinat creșterea preocupării politice și a atenției acordate acestor oameni.

Ministrul Angel Tîlvăr, gazda evenimentului, a vorbit despre utilitatea dialogurilor privind românii din afara granițelor, despre faptul că a te întoarce în România poate fi o oportunitate, fără ca acest lucru să contravină dreptului românilor la liberă circulație.

Discuțiile care au loc în cadrul acestor întâlniri vor fi preluate, analizate și transpuse în politici publice care să corespundă nevoilor și așteptărilor românilor din afara granițelor, indiferent dacă aparțin comunităților istorice, diasporei sau emigrației de dată recentă. De asemenea, ministrul a spus că problemele care vor fi ridicate vor fi transmise, prin Consiliul Interinstituțional, reprezentanților celorlalte ministere și autorități au atribuții sectoriale.

sursa foto: Timp Romanesc
sursa foto: Timp Românesc

La prima ediție, alături de Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru problemele românilor de pretutindeni, s-au aflat Sandra Pralong ,fost consilier prezidențial, Dragoș Preda, consilier al ministrul Tineretului, și Alexandru Bărbieru, consilier în cadrul DRP, invitați care au împărtășit din experiența trăită ca ”români de pretutindeni”, dar și lucrurile care i-au motivat să se întoarcă acasă, în România.

Sandra Pralong, Dragoș Preda și Alexandru Bărbieru au vorbit despre nevoia dezvoltării, în țară, a unui mediu prietenos, atractiv, pentru întoarcerea în România a românilor care, din motive economice sau din nevoia unei formări academice mai bune, au ales să emigreze.

Dialogurile_Romanii_de_Pretutindeni_3
sursa foto: Timp Românesc

Secretarul de stat Bogdan Stanoevici, fost ministru pentru românii de pretutindeni, a subliniat ”un detaliu semnificativ” al problematicii români din afara granițelor, și anume faptul că român din afara granițelor nu înseamnă doar așa-numita diasporă, ci și românii din comunitățile istorice, ”parte esențială a poporului român”. ”Atunci când ne preocupă, și trebuie să ne preocupe soarta românilor și dorința pe care o avem de a-i face să se întoarcă acasă, trebuie să fim preocupați și de acei români care trăiesc, prin nașterea lor, prin faptul că așa a hotărât viața sau istoria, în alte teritorii, sub alte naționalități. Ei trebuie să știe că vor fi, pentru România, întotdeauna români, la fel de importanți, cu aceleași obligații și cu aceleași drepturi, că sunt o parte integrantă și esențială a marelui popor român. Toți românii din teritoriile istorice sunt frații noștri, așa cum toți românii de oriunde s-ar afla sunt frații noștri, ai celor care suntem în țară. Trebuie să avem grijă unii de alții, să ne iubim limba, să ne iubim steagul, să ne iubim pe noi și reușitele noastre”, a afirmat Stanoevici.

sursa foto: Timp Romanesc
sursa foto: Timp Românesc

Mihai Aurelian, membru al Comisiei pentru problemele românilor din Camera Deputaților, s-a referit, de asemenea, la experiența personală ca român în afara granițelor și la demersurile pe care, în calitate de  parlamentar ales într-un colegiu din afara granițelor, le-a făcut pe cale legislativă. Acesta a vorbit despre succesul pe care l-a obținut prin schimbarea datei la care se sărbătorește Ziua Românilor de Pretutindeni, dar și despre nemulțumirea sa că, în acest moment, românii din afara granițelor sunt reprezentați de un număr redus de parlamentari.

Întâlnirile „Români de pretutindeni” își propun să reunească specialiști în politică externă, cercetători, jurnaliști, membri ai societății civile și nu numai, din țară și de peste hotare, orice voce care poate aduce o contribuție în ce privește identificarea unor noi oportunități de acțiune.

sursa foto: Timp Românesc
sursa foto: Timp Românesc