Miniștrii Finanțelor din România și Republica Moldova, Anca Dragu și Octavian Armașu, au susținut o conferință de presă comună la Chișinău, prilej pentru a explica public condițiile acordării, din partea României, a creditului financiar.
Armașu a anunțat intrarea primei tranșe din împrumutul acordat de România, bani care vor acoperi toate tipurile de cheltuieli din bugetul de stat: ”Până astăzi am redus cheltuielile bugetare la nivelul celor mai importante – salarii, pensii, cheltuieli minime care să asigure funcționalitatea instituțiilor de stat. Astăzi suntem în situația că putem finanța și proiectele de dezvoltare și proiectele de reabilitare a drumurilor. Astăzi sunt deja deblocate toate procesele de achiziții publice și, în limita finanțărilor aprobate prin bugetul de stat, avem capacitatea de a finanța toate proiectele. Aceasta a fost posibil numai după deblocarea primei tranșe a împrumutului românesc”, a afirmat Armașu.
Potrivit ministrului moldovean, neîncrederea generată de criza politică și financiară traversată în ultimii doi ani și frauda bancară au adus prejudicii foarte mari economiei și imaginii Republicii Moldova și au stat la baza condiționalităților impuse de finanțatorii internaționali.
Octavian Armașu a apreciat susținerea primită din partea omologului român Anca Dragu, care a sprijinit discuțiile cu partenerii externi și a ajutat la stabilirea de contacte, având în vedere experiența internațională pe care o are.
Ministrul Anca Dragu a vorbit despre dialogul cu omologul moldovean început în urmă cu câteva luni: ”Dacă acest împrumut ar fi venit înainte ca Rep. Moldova să înceapă procesul de reforme și să aibă și ceva rezultate, ar fi fost o situație dificilă pentru noi toți. Nu ar fi ajutat la dobândirea încrederii. Acest lucru este ceva foarte important: încrederea pe care guvernul de la Chișinău o are în plan intern și extern, este un element extrem de important pentru a pune pe picioare investiții, autohtone și străine, care nu au loc în medii economice și politice instabile”.
Aceasta a mai anunțat că dobânda pentru împrumutul acordat Republicii Moldova este de 1,45%, o dobândă existentă pe piața României, iar banii pot fi rambursați în patru ani și jumătate, cu o perioadă de grație, a mai spus Anca Dragu.
Împrumutul acordat de România este o sursă de finanțare pentru bugetul Republicii Moldova, neexistând o destinație anume impusă de România. În ceea ce privește reformele pe care guvernul Moldovei este hotărât să le implementeze, pentru că populația Rep. Moldova le cere, sunt enumerate în acordul semnat în luna iulie, la Chișinău, cu FMI.
A doua și a treia tranșă, care pot fi chiar comasate, vor ajunge în Republica Moldova după ce FMI va elibera o primă tranșă de împrumut. Potrivit celor doi miniștri, în acest moment nu se impune solicitarea, din partea Moldovei, pentru eliberarea unei a doua tranșe, sumele alocate fiind suficiente. ”Pentru anul curent avem sursele stabilite pentru finanțarea deficitului bugetar, una din surse fiind prima tranșă acordată de România. Probabil vom reveni la următoarele tranșe în anul 2017”, a explicat ministrul Armașu. De asemenea, pentru finanțarea deficitului bugetar al Moldovei au fost atrași bani din piața internă, dar vor exista și sume acordate de Banca Mondială.