Primarii români din regiunea Cernăuți (Ucraina) sunt interesați de accesarea fondurilor europene. Fie că este vorba de fonduri pentru infrastructură, fie că este vorba despre cele pentru formarea resurselor umane, primarii români vor să se implice în proiectele finanțate de Uniunea Europeană. Într-o întâlnire cu senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei pentru românii din afara granițelor, avută la sediul Consulatului General al României la Cernăuți, primarii au vorbit despre avantajele pe care le-au resimțit până acum ori de câte ori au fost implicați în astfel de colaborări.
Ion Pantea, primarul satului Târnauca, raionul Herța, a afirmat că orice parteneriat este binevenit. ”Există colaborări cu primării din România, dar este nevoie de cât mai multe parteneriate semnate. Poate nu am câștigat neapărat bani, dar am învățat lucruri, am aflat despre mecanismele fondurilor europene. Este tot un câștig”, a spus primarul Pantea.
În opinia lui Vasile Țurkan, primarul comunei Ostrița, raionul Herța, nu este obligatoriu ca primăriile pe care le conduc să fie lider de proiect, ele putând fi parteneri sau beneficiari în astfel de proiecte, pe lângă avantajele financiare, importante fiind și experiența și deschiderea pe care le câștigî prin asemenea colaborări.
Petru Gheorghiu, președintele Consiliului Raional Herța, a amintit despre nevoia copiilor și tinerilor români din regiune de a avea acces la carte în limba română, și de a păstra legăturile cu România. În acest sens, el a vorbit despre acceptarea, la taberele organizate în România, prin rotație a copiilor, astfel încât un număr cât mai mare de copii și tineri să beneficieze de proiectele și programele organizate de România pentru românii din afara granițelor.
Opinia sa a fost împărtășită și de Elena Nandriș, primărița comunei Mahala, raionul Noua Suliță, care a subliniat nevoia de carte în limba română.