Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a întors vizita făcută în luna iunie, la București, de o delegație a primăriei Mahala, din regiunea Cernăuți.
Primarul Cristian Popescu – Piedone şi Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, au discutat în vară despre posibilitățile de colaborare și susţinere reciprocă în domenii precum administrația publică locală, cultură, turism, economie și comerț, dar și în alte domenii compatibile cu politicile administrativ – sociale agreate de ambele părți, finalizate cu semnarea unui unui acord de cooperare dintre cele două entităţi administrative, iar dialogul a continuat acum, la Mahala.
Delegaţia formată din reprezentanţi ai Autorităţii Locale Sector 4 au vizitat Primăria Mahala, cât şi locuri încărcate de istorie şi obiective turistice din zona Cernăuţi, participând şi la inaugurarea Grădiniţei „Lumea Copiilor”.
Cu acest prilej, primarul Cristian Popescu – Piedone a pregătit o surpriză micuţilor, oferindu-le în dar cărţi şi cd-uri cu poveştile lui Ion Creangă, jucării şi dulciuri, donând, totodată, aparatura electronică necesară dotării grădiniţei.
„Am răspuns cu bucurie invitaţiei pe care ne-au adresat-o prietenii noştri din comuna Mahala. Ei ne-au vizitat în luna iunie a.c., când am făcut primul pas către realizarea înfrăţirii, în premieră, a unei entităţi administrative din Ucraina cu un sector al Bucureştiului. Gazdele noastre ne-au întâmpinat cu bucurie şi cu ospitalitatea binecunoscută, făcându-ne să ne simţim ca acasă”.
Potrivit BucPress, delegaţia bucureşteană a fost întâmpinată la Mahala cu pâine şi sare, după vechiul obicei strămoşesc, apoi a urmat întâlnirea celor doi primari în prezenţa elitei româneşti din rândul măhălenilor.
Vinovatul acestor frumoase colaborări care s-au înfiripat între municipiul Bucureşti şi comuna Mahala este domnul Adrian Ionescu, directorul general al Poliţiei Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti, care întâmplător s-a întâlnit cu doamna Elena Nandriş în incinta instituţiei diplomatice române acreditate la Cernăuţi, unde Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, întâlnire la care a participat şi doamna primar Elena Nandriş. Într-o discuţie a fost lansată acea idee minunată de a stabili nişte relaţii de colaborare între Bucureşti şi Mahala. Şi iată că acea idee a luat naştere chiar la scurt timp după ce domnul Ionescu s-a întors acasă şi a discutat cu domnul Cristian Popescu-Piedone. Domnia sa a fost încântat de această iniţiativă frumoasă invitând conducerea satului Mahala în capitala europeană a României. Astfel în vara anului 2015 între cele două primării a fost semnat un acord de colaborare menit să susţină domeniul administrării publice locale, economiei, culturii, turismului, spiritualităţii. Aşa a început istoria acestei minunate colaborări.
După întâlnirea oficială a delegaţiei bucureştene cu gazdele, cele din urmă au deschis larg porţile sufletului şi ale satului prezentând, rând pe rând, toate obiectivele administrative, culturale şi sociale din comună. Şi dacă e să fim sinceri până la capăt, comuna Mahala are cu ce se mândri! Primul popas l-au făcut chiar la primăria satului, pe faţada căreia alături de drapelul Ucrainei flutură, de ani de zile, (în ciuda unora), tricolorul neamului nostru. În continuare măhălenii împreună cu oaspeţii bucureşteni au depus flori la bustul Aniţei Nandriş, ţăranca-româncă din Mahala, care a fost dusă în Siberia şi de unde a revenit acasă după 20 de ani de chinuri şi suferinţă.
A urmat apoi vizitarea căminului cultural şi a bibliotecii săteşti, precum şi a Complexului sportiv „Haiducii”, inaugurat anul acesta şi condus de Vasile Toderean, complex care se bucură de popularitate în rândul copiilor şi tinerilor din comună.
Pentru câteva clipe primarul Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti, Cristian Popescu-Piedone a poposit în „Lumea copiilor” vizitând instituţia preşcolară din Ostriţa, condusă de doamna Mariana Nandriş, cântând şi dansând cu micii românaşi, cărora delegaţia bucureşteană le-a oferit în dar un cadou minunat – un televizor de ultimă generaţie şi un DVD, precum şi un set de CD-uri cu poveşti şi desene animate în limba română. La etajul unu al grădiniţei, copiii din clasele primare împreună cu învăţătoarele şi părinţii erau în plină sărbătoare, se bucurau împreună de roadele bogate ale toamnei.
Oaspeţii au vizitat în continuare clădirea grădiniţei din satul Buda, care va fi deschisă pentru 50 de copilaşi. Apoi au trecut şi pe la şcoala care poartă numele lui „Grigore Nandriş” din comuna Mahala, unde s-a întâlnit cu conducerea şcolii şi cu profesorii, stând de vorbă şi cu micii preşcolari, care au venit astăzi pentru prima dată la şcoală împreună cu părinţii lor.
Parohul bisericii Ştefan cel Mare şi Sfânt, părintele Dumitru Miţiţei, care a însoţit delegaţia bucureşteană alături de inimoasa doamnă Elena Nandriş, primarul comunei Mahala şi de Nicolae Gostiuc, consilier raional, i-a invitat pe oaspeţii bucureşteni să viziteze sfântul lăcaş, care poartă numele Marelui Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, împărtășindu-le momente frumoase din istoria comunei Mahala.
„Îmi doresc foarte mult ca aceşti minunaţi copilaşi din comuna Mahala să se odihnească în diverse tabere la Bucureşti, iar copiii şi tinerii din Bucureşti să viziteze şi ei aceste locuri frumoase, să vadă tradiţiile minunate de la Mahala, să audă vorba populară românească veche, unde aici Creangă încă mai trăieşte, încă vorba lui Creangă are o mare semnificaţie şi o putere românească desăvârşită”, a menţionat părintre altele domnul Cristian Popescu-Piedone, după prima zi de vizită în regiunea Cernăuţi.
În cursul zilei de miercuri, 7 octombrie, delegaţia bucureşteană va avea o întâlnire cu primarul oraşului Cernăuţi, domnul Oleksii Kaspruk, se va întâlni cu corpul diplomatic român acreditat la Cernăuţi, vor vizita Universitatea cernăuţeană şi alte obiective culturale româneşti din centrul regional.
Citește și Vizita delegației din Mahala la Primăria Sectorului 4 din București