Acasă Cultura / Culte Primăvara românească la Coștei (Serbia)

Primăvara românească la Coștei (Serbia)

Festivalul Mărțișorului a reunit, pe 1 martie, întreaga suflare românească din Serbia la Coştei. Onoarea de a inaugura prima ediție a „Festivalulul Mărțișorului” i-a revenit lui Dorinel Stan, președintele organizației „Românii Independenți din Serbia”.La Festival au participat  peste 600 de participanți, oaspeți și invitați de onoare și un număr record de spectatori, astfel Sala Căminului Cultural a fost neîncăpătoare pentru iubitorii muzicii, în stradă erau sute de oameni care ascultau de acolo spectacolul, sala devenind neîncăpătoare, anunţă organizatorii.

La evenimentu au  reunite numeroase formațiuni muzicale (fanfare), orchestre, ansambluri și formațiuni folclorice, coruri, grupuri vocale, soliști vocali și instrumentiști, oaspeți din Timoc și România, Lazăr Novac – doinitorul Banatului şi artista  Otilia Radu.

De asemenea, Preasfinția Sa Daniil, Episcopul „Daciei Felix”, Dan Constantin, consulul României la Vârșeț, reprezentantii DPRRP din cadrul MAE din București, oficialitățile au fost așteptate în sunetele armonioase ale fanfarei S.C. „Eminescu” din Coștei, care a intonat imnul episcopului și cântece patriotice românești, făcându-se un scurt popas la Biserica Ortodoxă Română din localitate.

martisor serbia 2Ediția inaugurală a început cu binecuvantarea manifestării de Preasfinția Sa, Daniil, episcopul „Daciei Felix”. Ilia Capeț, președintele Comitetului Local de Organizare a rostit un cuvânt de salut, a adresat un mesaj de bun venit tuturor celor prezenți la Coștei.

Andrei Sârbulescu, reprezentantul DPRRP din cadrul MAE a citit mesajul ministrului delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, iar Dan Constantin, iar Consulul României la Vârșeț, a menționat importanța păstrării tradiției și obiceiurilor românești la românii din Serbia.

În cuvântul de salut, Branislav Matić, în numele asociației „Pentru un Vârșeț mai Bun” a subliniat relațiile tradiționale de prietenie între cele două state, România și Serbia și a ținut să mulțumească și felicite pe toți cei care s-au implicat în organizarea Festivalului Mărțișor.

Onoarea de a inaugura „Festivalul Mărțișorului – Coștei 2016 a revenit lui Dorinel Stan, președintele RIS-ului, care a vorbit despre cultura, tradiția și moștenirea românească în Serbia. Contribuția localității Coștei la propășirea idealurilor naționale și spirituale ale românilor din Serbia este deosebită și marcantă.

Președintele RIS-ului și-a încheiat discursul cu îndemnul: „Să ne bucurăm de primăvara românească la Coștei – Festivalul Mărțișorului, cu muzică, dans, flori, culori și bineînțeles mărțișoare. Mărțișorul are o semnificație deosebită pentru noi românii. Mărțișorul este simbolul păcii, fericirii și purității sufletești. Să vină muzica! Să vină primăvara!”

martisor serbia 3Programul propriu-zis a început cu intonarea imnurilor Serbiei și României. Printre numeroșii oaspeți și invitați regăsindu-se Dan Constantin, Consulul României la Vârșeț, Andrei Sârbulescu și Eugen Burcea, reprezentanții DPRRP din cadrul MAE, Viorel Dolha, președintele AGIRo, Dragan Demici, unul din liderii românilor din Serbia de Răsarit, Vesna Schubert, președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Dragica Stanojlović, președinta asociației „Pentru un Vârșeț mai Bun”, Ion Gheorghe Oltean, realizatorul emisiunii „La Fereastra Dorului” – Inedit TV, TV Banat, RTV Voivodina, Radio Far, presa românească din Serbia și România.

Festivalul Mărțișorului – Coștei 2016 a început cu programul inaugural al gazdelor S.C. „Eminescu” și Corul Bisericii Ortodoxe Române din Coștei. Fanfara dirijată de Ilia Capeț a interpretat un potpuriu de melodii populare, iar solista Rodica Mitrovici-Panciovan, laureate mai multor concursuri din țară a interptetat cântecul „Potolește tu furtuna”, apoi solista Ionela Păuța a interpretat cântecul ”Dragu-mi la horă în sat”, iar Daniel Pardos s-a prezentat cu cântecul „Graiul Neamului”. Corul Bisericii Ortodoxe Române, acompaniat de fanfară a interpretat două cântece: ”Doamne, greu le-o fi păcatul” și ”De-ar fi mândra în deal la Cruce”.

martisor serbia 4A urmat în program românii din Serbia de Răsarit, cunoscuții soliști instrumentiști din regiunea Petrovaț na Mlavi, Jica Makulievici la fluier și Petar Makulievici la tobă. Acești români din Serbia de sud-est, adesea numiți valahi, prin creațiile populare străvechi, dacice, muzică și tradiții au supravetuit timp de secole. Soliști instrumentiști din Serbia de Răsarit au interpretat cu maiestrie melodii românești autentice.

Fanfara „Turturica” din Mesici a fost și rămas una din cele mai renumite și apreciate fanfare din Voivodina, dirijată de profesorul Ionel Drăghici, care pe scena Festivalului a interpretat la superlativ un potpuriu și două marșuri. În continuarea programului pe scenă a urcat fanfare S.C. „George Coșbuc” din Voivodinț, instruită de Cornel Panciovan care s-a prezentat cu un potpuriu de melodii populare românești, stârnind aplauzele publicului spectator.

Fanfara „Doina” din cadrul S.C.A. „Ion Bălan” din Iablanca, conducător Ionel Păun, s-a prezentat cu melodii populare românești și marșul „Treceți batalioane române Carpații”. S.C.A. „Luceafărul” din Vârșeț, președinte și coordonator artistic Drăgălin Jurca s-a prezentat cu solista vocală Marina Valeria Jurca, care a interpretat cântecele: „Băgița buchet de flori” și „Mociriță”, soliștii instrumentiști Cornel Stepan și Cristian Morovan la saxofon. Surpriza serii, Lazăr Novac – doinitorul Banatului a interpretat două cântece populare bănățene, trezind admirația publicului spectator.

Formația de dansatori din cadrul S.C. „George Coșbuc” din Voivodinț a prezentat o suită de dansuri populare românești din zona Ardealului și Banatului. Coregraf: Viorel Panciovan.

martisor serbia 5În partea finală a Festivalului, Adam Vasici a dirijat fanfara S.C.A.”Doina” din Râtișor care s-a prezentat cu un foarte frumos program muzical, urmând fanfara S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coștei, dirijor Petru Purenda, care s-a prezentat cu cântece populare românești și un marș, iar solistul vocal Vasilie Borca a cântat două cântece. În continuare, pe scenă au urcat amatorii culturali din Satu-Nou, fanfara „Tineretul”, dirijor Sașa Mareș. Oaspeții din

România, îndrăgita solistă de muzică populară – Otilia Radu a încântat publicul prezent la „Festivalul Mărțișorului” -Coștei 2016.

Festivalul s-a încheiat, urcând pe scena Căminului Cultural din Coștei trei fanfare reprezentative. Anume: fanfara S.C. „Eminescu” din Coștei, „Doina” din Râtișor și „Tineretul” din Satu-Nou, sub bagheta dirijorului Ilia Capeț care au interpretat atât de armonios melodii patriotice românești, ridicând în picioare spectatorii evenimentului.

În partea a doua a Festivalului, începând cu ora 21.00, cei circa 180 de participanți, oaspeți și invitați au urat bun venit primăverii la „Balul Mărțișorului”. Festivalul Mărțișorului, ediția a I-a, Coștei 2016 și Balul Mărțișorului au reușit să unească suflarea românească din Serbia în jurul unei vechi și frumoase tradiții românești -Mărțișorul.