Site icon TIMP ROMÂNESC

Primul tren internațional de călători pe tronsonul Rahov (Ucraina) – Valea Vișeului (România) și-a reluat cursele, după o pauză de 17 ani

România continuă dezvoltarea infrastructurii de transport pe relația cu Ucraina.

Astfel, primul tren internațional de călători pe tronsonul Rahov (Ucraina) – Valea Vișeului (România) și-a reluat cursele, după o pauză de 17 ani. De săptămâna trecută (18 ianuarie), patru trenuri cu automotor diesel de producție ucraineană, cu 182 de locuri, fac legătura între comunitățile românești și ucrainene aflate de-a lungul râului Tisa, tur-retur:

De la Valea Vișeului, prin Salva, sunt legături către București (Salva – Beclean, pe Someș – Deda – Brașov – București Nord), Suceava (Salva, legături spre Ilva Mică – Suceava) și Cluj-Napoca (Salva – Beclean, pe Someș – Dej Călători – Cluj Napoca).

Din punct de vedere geografic, este singurul defileu amenajat cu cale ferată pentru transport care face legătura între regiunea Ivano – Frankivsk și regiunea Transcarpatia (Ujhorod). Deschiderea nodului feroviar va contribui și la creșterea schimburilor comerciale între România și Ucraina.

Cu ocazia deschiderii tronsonului feroviar, care a avut loc în data de 17 ianuarie, a avut loc și o întâlnire bilaterală RO-UA, în care au fost discutate noi planuri privind dezvoltarea infrastructurii de transport și deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei, rutiere și feroviare.

Din partea delegației române au participat Mihnea Claudiu Drumea, consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Irinel Scrioșteanu, secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, Bogdan Mihei, președintele Autorității Vamale Române, Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, Florin Grațian Pârvu, consulul României în regiunea Transcarpatia, Radu Pipa, director adjunct exploatare CFR S.A. și Florin Coman, inspector șef al ITPF Sighetu Marmației.

Din partea delegației ucrainene au fost prezenți Nayem Mustafa-Masi, locțiitorul ministrului Dezvoltării Comunităților Teritoriilor și Infrastructurii Ucrainei, Mykyta Victor, președintele administrației regionale de stat, Oleksandr Kamyshin – director general Căi Ferate Ucraina și alți reprezentanți ai autorităților locale și ai conducerii companiei de cale ferată din Ucraina.

În luna octombrie 2022, SRCF Cluj a redeschis punctul feroviar de frontieră Valea Vișeului, permițând reluarea circulației trenurilor de călători la granița cu Ucraina, pe linia cu ecartament larg Berlibas – Valea Vișeului (închisă în 2006).

Circulația trenurilor de călători la granița cu Ucraina, pe relația Teresva (UZ) – Câmpulung la Tisa (CFR) a fost închisă în 2007, când a circulat ultimul tren de călători între Ucraina și România.

Exit mobile version