Site icon TIMP ROMÂNESC

Prinţul Suveran Albert al II-lea, interesat de dezvoltarea Deltei Dunării

Prinţul Suveran Albert al II-lea de Monaco a lăudat dinamismul comunitații române din Monaco, evocând în mod special medicii români din Principat care sunt extrem de apreciați, potrivit unui anunț al Ambasadei României la Paris.

Luca Niculescu, ambasadorul României în Republica Franceză, și-a prezentat scrisorile de acreditare în Principatul Monaco în fața Alteţei Sale Serenisime, Prinţul Suveran Albert al II-lea. Ceremonia oficială a avut loc la Palatul Princiar, în prezența ministrului Afacerilor externe și Cooperare, Gilles Tonelli, a Consulului onorific al României la Monaco, Constantin Turchina, și a numeroase personalități ale vieții politice și economice monegasce.

Ceremonia a fost urmată de o audienţă privată şi de o discuţie în cadru extins.

Dialogul a scos în evidență necesitatea creării de noi punți de cooperare între două economii dinamice precum sunt cea din Principatul Monaco, care înregistrează în prezent o creștere de 7%/an si cea din România, unde se asteaptă o creștere de peste 5% în acest an. Un accent deosebit a fost pus pe cooperarea în sectoare de interes comun precum: financiar, noile tehnologii, serviciile turistice și protecţia mediului, fiind evocate posibilitățile de întărire a prezenţei actorilor economici din România pe piaţa monegască.

De asemenea, Prinţul Suveran Albert al II-lea a manifestat interes privind posibilitățile de dezvoltare ale Deltei Dunării, pe care a vizitat-o în 2009. Prinţul Albert al II-lea este cunoscut pentru atașamentul său față de problematica protejării mediului înconjurător, fiind implicat într-o serie de inițiative privind schimbările climatice, conservarea biodiversităţii şi protejarea resurselor de apă. La rândul său ambasadorul Luca Niculescu a evocat implicarea României în ceea ce privește protejarea Deltei Dunării, prezentând demersurile recente ale țării noastre pentru adoptarea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, inițiat de Ministerul Dezvoltării, cu expertiză din partea Băncii Mondiale, care vizează: protecția mediului, investiții cu caracter economic durabil, dezvoltare locală (turism, agricultură, pescuit, servicii), dezvoltarea infrastructurii de transport și comunicații, investiții în educație și sănătate.

Programul diplomatului român a cuprins o întrevedere cu reprezentanți ai comunității de români din Principatul Monaco, organizată de Consulul onorific al României la Monaco, Constantin Turchina. În Monaco trăiesc aproximativ 150 de rezidenți români, la care se adaugă aproximativ 400 de persoane care vin zilnic în Principat să lucreze în domenii precum: medicină (medici, asistente), bancar, industria hotelieră sau avocatură. Discuțiile ambasadorului cu reprezentanții autorităților monegasce au reliefat existența unei comunități române bine integrată, care se bucură de aprecierea factorilor locali, cu care întreține o bună colaborare, bazată pe sprijin și respect reciproc.

În cadrul discutiei ambasadorului Luca Niculescu cu ministrul monegasc de Externe, Gilles Tonneli, a fost abordată posibilitatea ca programul evenimentelor culturale românești care vor fi organizate în cadrul sezonului cultural comun franco-român din 2018 să cuprindă și manifestări în Principat (concerte, piese de teatru, expoziții), partea monegască fiind interesată să găzduiască acțiuni culturale românești de înaltă ținută. Ministrul Gilles Tonneli a lăudat diversitatea sălilor de spectacol din Principat care oferă posibilități logistice pe măsura actelor culturale oferite de România (începând cu opera din Monte Carlo, replica a Operei Garnier din Paris, continuând cu cele peste 30 de galerii și locuri de expoziții).

Ambasadorul Luca Niculescu a avut o întrevedere și cu Michel Dott, președintele Monaco Economic Board, care și-a exprimat foarte direct și deschis dorința de a colabora cu România. A exprimat intenția de a-l invita în perioada următoare pe ambasadorul Romaniei la un dejun cu oamenii de afaceri din Monaco, pentru o prezentare extinsă a oportunităților de afaceri ale țării noastre, fiind abordată posibilitatea realizării unei vizite în România a unei delegații de oameni de afaceri din Monaco. A fost evocat, totodată, interesul comun pentru domenii precum: sănătate, bancar, hi tech, industria Telecom, expertiză contabilă etc.

Alte momente importante în cadrul vizitei au fost întrevederea cu Guillaume Rose, directorul general al Oficiului de Turism și întrevederea cu Olivier Wenden, directorul Fundației Prințului Albert II, care au scos în evidență interesul părții monegasce de a colabora cu parteneri instituționali publici și privați din România în vederea derulării unor proiecte și inițiative comune în domeniul turismului, protecției mediului și creșterii durabile.

Exit mobile version